Začnimo z nekaj osnovnimi nasveti, ki jih velja upoštevati pri vsaki prenovi oziroma pri vsakem opremljanju otroške ali mladinske sobe. Predvsem je treba premisliti, kaj v sobo sploh želimo vključiti. Dobro pretehtajmo potrebe in želje, nato pa poiščimo ustrezen kompromis med tistim, česar si želimo, in med tistim, kar nam prostor dovoli. Sicer je lepo, če si želimo velike postelje, vendar pa ni pametno žrtvovati vse površine, ki jo tako ležišče zahteva, ko pa mora prostor zadostiti tudi drugim potrebam otroka.

Odločitev za načrt

Nato si je vsaj za večje kose, kot sta na primer omara in postelja, dobro izdelati načrt in tlorisno postavitev. Pri postavitvi omare sledimo pravilu, naj ta čim manj omejuje gibanje po prostoru, ali pa jo vključimo v bolj kompleksen sestav, ki vizualno nadaljuje isto temo v isti globini elementov in vključuje več različnih funkcij. Pri umestitvi postelje je najbolj pomembno, da upoštevamo komunikacijske poti v sobi in se jim ognemo. Dobro je tudi, če se iz ležečega položaja lahko s pogledom zajame čim več prostora.

Pomen osvetljave

Premisliti je treba tudi osvetljavo. Ker otroška oziroma mladinska soba združuje veliko funkcij, je nujno, da svetlobo v njej dobro načrtujemo. Soba naj bo ustrezno osvetljena z glavno stropno razsvetljavo, ki pa jo je smiselno namestiti skupaj z zatemnjevalcem (»dimmer«), ki bo omogočal kontrolo nad glavno osvetljavo. Tudi osvetlitev kotičkov, ki zahtevajo dodatno luč, je del tega načrta – samo stropna luč (plafonjera) vsekakor ne bo dovolj. Najmanj, kar še potrebujemo, je ustrezna luč za delovno mizo, ki pa naj bo prožna, da jo bo lahko otrok usmeril, kamor bo želel. Pa tudi kakšna bralna lučka ob postelji mu bo prišla prav.

Kaj pa barve?

Ko se odločamo za razporeditev in barvo svetlobe v prostoru, se lahko začnemo odločati tudi o barvah. Premislimo, katere barve so nam všeč, in preverimo, kaj nam soba dovoljuje. Ali so v njej že urejena tla? Tedaj bo barvna izbira prilagojena odtenkom talne obloge. Morda tudi tistim v vgrajenem stavbnem pohištvu. Tudi ni nujno, da je vsaka otroška soba prava eksplozija barv. Še zlasti, ko se odločamo za prenovo otroške sobe v mladinsko, je navadno bolje, da ne izberemo pretirano živahnih odtenkov.

Urejanje otroške sobe terja veliko pozornosti in energije. Da bi bila resnično primerna za našega malčka, zahteva več časa, denarja in dela. To je namreč prostor, ki, mora rasti z našim otrokom, in če na to ne mislimo že pri njeni zasnovi, jo je bo pozneje treba nenehno spreminjati, prilagajati in vse to tudi plačevati. Otrok namreč hitro odrašča, ob tem pa se hitro spreminjajo tudi njegove želje in potrebe. Na področju notranje opreme so nam danes na voljo rešitve, s katerimi lahko otroške sobe kljub temu oblikujemo v trajno in dolgoročnejšo stabilno okolje. Temu je zato smiselno posvetiti nekoliko več pozornosti, še zlasti zdaj, ko lahko izbiramo tudi med po meri narejenimi otroškimi sobami.

Akronov prodajni program omogoča celostno opremo otroške ali mladinske sobe. Izdelki, narejeni po meri in prilagojeni posamezni bivalni enoti, so zagotovilo, da bo prostor s premišljeno postavitvijo in dobrim svetovanjem res postal kreativen svet vašega malčka.

Več na www.akron.si.