Večje školjke

V večje školjke lahko zasadimo eksotične rastlinice, na primer kaktuse. V školjko vstavimo lonček s kaktusi ali drugimi eksotičnimi rastlinami, okrog njih pa položimo majhne prodnike, da lepo zapolnimo celo odprtino. Seveda lahko rastlinice zasadimo tudi neposredno v školjko. Potrebujemo pa specialno zemljo za kaktuse, ki zagotavlja optimalno odcednost vode. Kaktusi imajo radi sončna mesta in mesta, kjer je svetlobe dovolj. Najprimernejša so ob južnem oknu. Če želimo, da bi bili kaktusi lepi, moramo zemlji dodajati specialna gnojila.

skolke3.jpg

Svečka z školjkami

Za romantični pridih ob večernem lenarjenju ali druženju s prijatelji bodo poskrbele drobne svečke, ki jih naredimo s pomočjo školjk. Potrebujemo stearin ali tekoči vosek, stenj, eterično olje, kalup, barve za sveče in prazno konzervo za gretje voska (to potem lahko zavržemo).

skoljka2.jpg

Kalupe za svečke lahko kupimo ali pa jih izdelamo sami. Uporabimo različne posodice, kot so embalaža tetrapak in plastične posodice, ki prenesejo vročino. Te le očistimo in primerno odrežemo. Vanje natrosimo drobne školjke. Nato v prazni konzervi počasi segrevamo granule voska, da se ta stopi. Staljeni vosek lahko obarvamo z barvami za sveče, dodamo pa mu tudi dišave. V kalup (med školjke) damo stenj, ki naj bo približno 4 centimetre višji od kalupa. Stopljeni vosek vlijemo v kalup in počakamo, da se dobro strdi, šele potem vzamemo svečko iz kalupa.

Prevleka za blazino

Dve prevleki za blazini, ki sta na sliki, lahko naredimo že za pet evrov, in to v le petnajstih minutah. Kupimo 45 do 50 centimetrov blaga za dekorativne blazine, kar zadošča za eno celo blazino in lice druge blazine. Za zadnji del blazine lahko uporabimo ostanek drugega blaga. Blazini sešijemo na preprost način, brez zadrge. Narišemo kroj 40 x 105 centimetrov ali pa blago kar izmerimo po osnovni blazini. Pri krojenju blaga dodamo za šiv 1,5 centimetra. Najprej izdelamo zaključne robove za razporek. Naredimo jih z dvojnim robom, z navadnim zapogibom. Rob naj bo širok 2 centimetra. Robova najprej naudarimo, zalikamo in nato prešijemo. Blago zložimo v obliko prevleke za blazino, tako da se na zadnjem delu dobro prekriva. Pri tem nastane odprtina, skozi katero bomo vstavili polnilo. Prevleko sešijemo s francoskim šivom, ki je lepši in bolj trpežen. Prevleko nato obrnemo na pravo stran ter vstavimo polnilo.

Zavesa iz školjk

Izdelava zavese iz školjk je razmeroma lahka naloga, le sprijazniti se moramo s tem, da bo treba navrtati veliko školjk in polžkov.

skolke4.jpg

Kako navrtati školjke? Če imamo električni vrtalnik, je to lahko in delo gre hitro od rok. Ročno vrtanje je nekoliko počasnejše in težje, vendar ni naporno. Zaveso naredimo iz več vrvic in lesene palice. Na vrvici pred školjko in za njo naredimo vozel ali vstavimo leseno kroglico, da bo školjka mirovala.

Mornarčki na prodnikih

Tudi poslikava kamenčkov je lahko zabava, tako za odrasle kakor tudi za otroke. Na prodnike, ki smo jih nabrali ob reki, lahko naslikamo marsikaj. Če ostanemo pri morskih motivih, bodo to ribice, lahko pa tudi mornarčki, sploh če bodo stilizirani po obliki kamna. Tako bo vsak mornarček unikat, četudi bomo slikali enako. Preden začnemo, moramo prodnike očistiti z milnico in krtačo in jih posušiti na soncu. Slikamo jih lahko z vsemi barvami, kot so akril, tempera, oljne barve, pa tudi z barvami za keramiko in steklo, ki se utrjuje v pečici pri približno 150 stopinjah Celzija. Slikamo s kvalitetnim čopičem. Poslikane kamenčke lahko še polakiramo, da bo barva obstojnejša in da bo prišla še bolj do izraza.