Malo truda za več svežine

Pri urejanju prostora imajo preproge več vlog. S svojimi oblikami, materiali, načinom tkanja in vzorci, preproge plemenitijo življenjski prostor in vedno pogosteje predstavljajo osrednji dekorativni element v stanovanju. S pravilno izbiro barve in oblike preproge lahko prostor naredite nevtralen ali pa ga poudarite in to brez večjih investicij in truda.

zena.blic.rs/ir

Izberite najprimernejšo obliko

Če je prostor opremljen z svetlim pohištvom in so zidovi bele barve, je najbolje izbrati preprogo živih barv in jo postaviti v središče prostora. V prostorih s pohištvom strogih in ostrih linij so idealne okrogle ali ovalne preproge, ker bodo prostoru dodale občutek topline. Če so vam všeč moderne oblike, izberite preproge geometrijskih oblik, živih barv in neobičajnih vzorcev.

zena.blic.rs/ir

Pred nakupom izmerite sobo

Preden se napotite v trgovino, preverite kako veliko preprogo potrebujete za določen prostor in zožite nabor barv na tiste, ki se skladajo s prostorom. V dnevni sobi postavite preprogo ob kavč ali pod dnevno mizico. Preproga v jedilnici mora biti dovolj velika, da zajame mizo in vse stole, medtem ko so v spalnici priporočljive manjše preproge. Glede na to, da se otroci zelo pogosto igrajo na tleh, je preproga v otroški sobi lahko večja in zajema ves prostor, toda izberite takšno, ki jo je lahko vzdrževati.

http://www.thinkstockphotos.com

Pomembno redno vzdrževanje

Če želite podaljšati življenje svoji preprogi, jo redno sesajte in enkrat letno globinsko očistite. S pogostim sesanjem boste počistili površino preproge, toda ne pretiravajte, ker lahko s tem uničite vlakna. Pri novih preprogah se lahko zgodi, da se bo neenakomerno obrabljala, zato jo je priporočljivo od časa do časa obračati, da se ne bi poznali sledovi pohištva. Pravilno krtačenje preproge poteka v smeri dlačic in ne obratno.