Jelovica, slovenski ponudnik lesenih energijsko varčnih hiš in večjih objektov z najdaljšo tradicijo v Sloveniji, se letos pridružuje vseslovenskemu dogodku predstavitve sodobne in funkcionalne arhitekture Odprte hiše Slovenije. V Jelovici dobri arhitekturi stavb dodajajo še karakteristiki: narejeno iz naravnih materialov in energijsko varčno. Predstavili bodo štiri zanimive objekte: hišo, dva vrtca in turistični objekt.

Individualno hišo nad mestom predstavljajo kot primer sodobno zasnovane stavbe, ki porabi malo energije in ima funkcionalno zasnovan tloris. Hiša se nahaja nad Novim mestom.

hisa_nad_mestom_jelovica.jpg

Jelovica je v zadnjem času znana po izdelavi lesenim montažnih vrtcev. Tokrat bodo predstavili energijsko varčen vrtec v Šentrupertu, ki je bil prvi v seriji njihovih sodobnih vrtcev, in vrtec v Preddvoru, ki je izdelan v pasivnem standardu. V obeh primerih gre za uporabo lesa in drugih naravnih materialih, s poudarkom na energijski varčnosti oz. pasivnosti stavbe.

leseni_pasivni_vrtec_v_preddvoru_jelovica.jpg

Primer turističnega objekta si lahko obiskovalci ogledajo na Bledu, kjer so postavljene Gozdne vile, inovativno zasnovan lesen objekt, mišljen kot začasna turistična nastavitvena enota za dve osebi, lesen šotor. Vsi konstrukcijski materiali, izolacija in notranja oprema so izdelani iz naravnih, kemično neobdelanih materialov.

gozdne_vile_na_bledu.jpg

Odprte hiše Slovenije bodo letos v soboto 6. in nedeljo 7. oktobra., v organizaciji zavoda Odprte hiše Slovenije in v partnerstvu z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije. Lani si je na vodenih predstavitvah stavbe ogledalo več kot 2200 ljudi, kar nedvoumno kaže na velik interes po prepoznavanju kakovostne slovenske arhitekture. Ta vikend bo potekal dogodek tudi v štirih mestih: New York, Dublin, Lizbona, Brisbane.

Več na www.odprtehiseslovenije.org