Že tako hitro zidanje po zaslugi krajše priprave na delo skrajša še za skoraj 30 odstotkov, gradnja je preprosta, čista in res povsem suha, poleg tega pa lahko lepilo Dryfix uporabljamo tudi pri nizkih temperaturah, vse do – 5 stopinj Celzija. Lepilo zagotavlja veliko trdnost s podlago in vsekakor omogoča eno izmed najbolj hitrih in čistih gradenj.

Komponentno poliuretansko lepilo

Kot pravi projektni vodja v podjetju Xella porobeton SI univ. dipl. inž. gradb. Miloš Kmetič Ytong Dryfix 1-komponentno poliuretansko lepilo nadomešča tankoslojno lepilno malto Ytong pri različnih izvedbah in manjših delih v notranjosti. Že pri tej je sicer priprava zelo preprosta in brez predhodnih del ter zato prijazna tudi do samograditeljev, pri lepilu Ytong Dryfix pa je vse to še bolj očitno. Zidanjem namreč lahko brez škode prekinemo v prav vsakem trenutku – pištolo za nanos lepila Ytong Dryfix preprosto zapremo in očistimo in že je pripravljena za naslednjo uporabo.

dom279_ytong3.jpg

Delo z lepilom Ytong Dryfix

Pločevinko lepila Ytong Dryfix je treba najprej dobro pretresti (približno 20-krat) ter nato namestiti na pištolo. Potrebujemo le še zidake Ytong in že lahko pričnemo z delom. Na odprašene zidake Ytong, tako na horizontalne kot tudi na vertikalne spojnice, nanesemo eno ali dve liniji lepila Ytong Dryfix. Nanos je odvisen od debeline zidaka – na zidake z debelino 5 in 7,5 centimetra nanesemo eno linijo, zidaki z debelino 10 do 15 centimetrov pa zahtevajo dve. Linijo lepila nanesemo vzporedno z zunanjo oziroma notranjo stranico zidaka na razmiku 5 centimetrov. Pri večji debelini poskrbimo za enakomeren odmik obeh linij (od stranic in med seboj). Po nanosu se lepilo Ytong Dryfix počasi sesede, ker je treba zidake Ytong namestiti v največ treh minutah od nanosa lepila, pa ne nanašamo več kot dva tekoča metra linije lepila naenkrat. Ko zidake namestimo na lepilo, jih tudi ne smemo več premikati, v nasprotnem primeru moramo ponovno nanesti lepilo.

Pri delu je treba posebno pozornost posvetiti morebitnim neravninam oziroma razlikam v višini blokov, ki lahko nastanejo med zidanjem. Take neravnine najlažje ugotovimo z vodno tehtnico in jih je treba, kot je pri Ytongu že v navadi, odbrusiti z desko Ytong za izravnavo ter dobro odprašiti. Zelo suhe zidake Ytong je treba pred zidanjem navlažiti, saj je doseganje končne trdnosti lepila odvisno od temperature, od debeline nanosa in od vlažnosti okolja. Pri temperaturi 20 °C in 50-odstotni relativni vlažnosti traja strjevanje lepila približno dve uri, končno trdnost pa doseže po 24 urah. Lepilo je uporabno pri temperaturi od –5 ºC do +35 ºC, temperatura pločevinke pa mora biti vsaj +5 ºC (idealno +20 ºC do +25 ºC). Zaradi temperaturne obstojnosti lepila od –40 °C do +100 °C (kratkotrajno do +120 °C) in požarne odpornosti razreda E po EN 13501-1 Ytong Dryfix ni primeren za izvedbo požarnih sten. Ko se lepilo dokončno strdi, ga lahko odstranimo le še mehansko, kar je smiselno pri odvečnem lepilu na zidu. Po končanem delu pištolo takoj očistimo z visoko aktivnim hladnim čistilom Ytong Dryfix.

dom279_ytong2.jpg

Področja uporabe

Zaradi odlične oprijemljivosti in preproste izvedbe je Ytong Dryfix uporaben v številnih izvedbah. Odličen je za izdelavo različnih kopalniških elementov, obzidav kadi, pohištva in vseh manjših nenosilnih izvedb v notranjosti. Nepogrešljiv je pri posodobitvah ali obnovah kot tudi pri novogradnjah. Ob izvedbi predelnih, nenosilnih Ytong zidov pa je pomembno, da ga ne uporabljamo v požarnih stenah. Vsebina pločevinke s 750 ml lepila Ytong Dryfix pri temperaturi 20 °C zadošča za 45 tekočih metrov lepilne linije. Poraba lepila je odvisna od debeline zidu (ena ali dve liniji). Tako je mogoče z eno pločevinko lepila Ytong Dryfix (750 ml) pri 10 do 15 centimetrih debeline zidu Ytong izdelati štiri kvadratne metre zidu, pri manjših debelinah (5 in 7,5 cm) pa ta količina zadošča za osem kvadratnih metrov obloge.

"Zidanje in gradbeništvo nasploh sta v zadnjem času dobila precej negativen prizvok. V Xelli smo prepričani, da smo vsi odgovorni za izboljšanje razmer v tej panogi, zato se z novostmi in raznimi izobraževanji ter inštrukcijami tako za investitorje in izvajalce kot tudi za nadzornike neprestano trudimo za dvig kakovosti izvedbe del. Prepričani smo, da zidanje ne sme biti zahtevno in temu prepričanju tudi sledimo. Zidanje z uporabo sistema Ytong in z našim novim izdelkom Ytong Dryfix zagotovo ni nekaj, česar so sposobni le poznavalci. Z njima lahko zida prav vsak samograditelj, ki je le dovolj natančen," poudarja univ. dipl. inž. gradb. Miloš Kmetič.