Poskrbimo torej, da bo naš spanec čim boljši, saj bomo le tako kos vsakodnevnim izzivom! Pomembno je, da si vzamemo dovolj časa in pridobimo dovolj informacij, kakšno je zares zdravo in kakovostno ležišče. Ni namreč rečeno, da ležišče, ki ustreza vašemu partnerju, ustreza tudi vam. Ljudje smo različni, kar se kaže tudi v izbiri ležišča – vsak ima drugačne zahteve, želje in spalne potrebe in, kar je najpomembnejše, vsak ima drugačno telesno konstitucijo. Kakovostno ležišče je tako ležišče, ki se nam popolnoma prilagodi ter skrbi, da je hrbtenica razbremenjena. Poleg tega mora biti zračno ter nam omogočiti vzdrževanje popolne higiene. Ležišč je več vrst, v grobem pa ločimo klasična in modularna ležišča ter vodne postelje. Vsako ima svoje prednosti in pomanjkljivosti.

Klasična in modularna ležišča ter vodne postelje

Med klasična štejemo ležišča iz vzmeti, iz pene v enem kosu z nakazanimi utori, ležišča iz lateksa itn. Cenovno so lahko ta ležišča zelo ugodna, a so lahko pretrda ali premehka, kar nekaterim sicer ustreza. Njihova pomanjkljivost je kratka življenjska doba, ker se material hitreje izrabi in telesa ne podpira več na mestih, kjer bi to bilo potrebno. V nekaterih primerih celo nikoli ne podpira hrbtenice tako, kot bi moral. Paziti je treba tudi na material brez ustreznega certifikata, ki je lepljen z zdravju škodljivimi lepili. Ležišče se zaradi nezračnega materiala zelo slabo suši, plesni in je idealno za zadrževanje pršic. Poleg tega so nekatera ležišča zelo vroča in se z leti začnejo drobiti.

md_279_rs_lezisca_4.jpg

Vodna postelja se idealno prilagaja vsakomur, ne glede na telesno konstitucijo in spalne navade. Zaradi vgrajenih grelcev je tako ležišče suho in primerno tudi za alergike in astmatike. Poleg tega toplota blagodejno vpliva na celo telo. Snemljiva prevleka na vodni postelji omogoči skrb za popolno higieno. Prevleko lahko operemo, površino vodnih jeder pa obrišemo in osvežimo. Vedeti pa moramo, da kakovostna vodna postelja sodi v višji cenovni razred in da jo je treba izprazniti, če jo želimo preseliti ali premakniti, tudi samo za kak meter.

Modularno ležišče se lahko spreminja po potrebah uporabnika. Sestavljeno je iz različno trdih ali mehkih modulov, ki omogočajo, da se prilagodi potrebam vsakega uporabnika glede na telesno konstitucijo, spalne navade in morebitne zdravstvene težave. Podjetja, ki izdelujejo takšna ležišča, se kupcu popolnoma prilagodijo in zanj izdelajo unikatno ležišče. Prednosti sta možnost kasnejše spremembe konfiguracije, če je to potrebno zaradi poškodbe, nosečnosti itn., ter daljša življenjska doba, saj je module v ležišču mogoče zamenjati. Vzeti pa si je treba dovolj časa za meritev telesa in načrta, kako izdelati najbolj primerno ležišče za kupca, zato je razvoj takega izdelka je dražji in zaradi tega je višja tudi njegova končna cena.

md_279_rs_lezisca_1.jpg

Po željah in potrebah

»Težko je reči, katero ležišče ustreza komu,« na vprašanje, katero je primerno za posameznikove spalne navade in potrebe, odgovarja Emil Marinšek, direktor podjetja Maremico, ki že od leta 1994 prodaja vodne postelje Lectus. »V tem času smo si pridobili veliko dragocenih izkušenj in znanja. Vse to nam je pomagalo, da od leta 2006 sami razvijamo in izdelujemo vodne postelje Lectus, od leta 2008 pa tudi modularna ležišča Leticia. V našem spalnem centru Maremico izdelamo ležišče glede na želje in potrebe vsakega posameznika. Ker smo si različni tako po velikosti, teži in telesni konstituciji kot po spalnih navadah in zdravstvenih težavah, serijsko izdelana ležišča ne morejo ustrezati vsem. Svetujemo vam, da v trgovini opravijo meritev vašega telesa na ležišču, ki vam ga priporočajo, ki pokaže, ali je primerno za vas ter kaj bi bilo treba spremeniti.«

»Vodna postelja je vsekakor ležišče, ki ustreza vsakomur,« nadaljuje Emil Marinšek, »še posebno alergikom, astmatikom in ljudem z bolečinami v hrbtenici.« »Predstavlja idealno razmerje med zahtevano podporo, ki omogoča naravno lego hrbtenice, in udobjem ležišča. Lani smo na slovenskem in tujem trgu predstavili hibridno ležišče – vodno vzmetnico Aquaspring, ki je revolucionarna novost. Gre za kombinacijo vodne postelje in integriranega toperja iz mikrovzmeti. Vodno ležišče poskrbi za odlično prilagajanje, vrhunsko higieno in prijetno toploto, integrirani toper iz mikrovzmeti pa za večjo čvrstost ležišča in izvrstno zračenje. Vodna vzmetnica je namenjena ljudem, ki zahtevajo udobje vodne postelje in čvrstost klasičnega ležišča. Posebno primerna je za vse, ki si želijo bolj čvrstega ležišča, in tiste, ki se ponoči močneje potijo.«

md_279_rs_lezisca_3.jpg

V Maremicu takoj za vodno posteljo Lectus izpostavljajo modularno ležišče Leticia, ki se lahko spreminja skupaj z uporabnikom. Zaradi edinstvene, patentirane modularne sestave lahko tovrstno ležišče sestavijo za vsakega posameznika z dvajsetimi različno trdimi moduli in ga oblikujejo po njegovih željah. Sestavijo celoto, ki uporabniku ustreza tako v ramenskem kot tudi medeničnem in ledvenem delu. Glavna značilnost ležišč Leticia je namreč vsestranska uporabnost, ki jo lahko prilagajamo glede na obdobje (bolezen, nosečnost), ležišče pa je zato idealno tako za mlajše kot starejše. Izdelano je iz spominskega materiala, ki dosega najvišje standarde kakovosti in je zdravju neškodljiv.

Prednost kombinacije materialov

»Razvili smo tudi tako imenovana hibridna ležišča, pri katerih so v enem ležišču možne kombinacije različnih materialov,« nam je povedal Emil Marinšek. »S kombiniranjem materialov z različnimi lastnostmi združimo njihove prednosti v enem ležišču, na primer zračnost vzmeti in udobje pene ali vodno posteljo in spominsko peno. Edinstven modularni sistem omogoča preprosto izvedbo in prilagoditev ležišča vsakemu posamezniku. Ležišče sestavimo iz podpornega jedra in komfortnega toperja na osnovi želja kupca in sodobne računalniške meritve, ki prikaže pritiske ležišča na telo med spanjem. Prednost takega sistema je, da lahko na zakonski postelji ustrežemo željam partnerjev, ki imata različne spalne potrebe. Ležišče lahko kadar koli tudi preoblikujemo, če z njim nismo zadovoljni – zamenjamo podporno jedro ali komfortni toper in najdemo za vsakogar ustrezno rešitev.«

Pri izbiri ležišča je priporočljivo preveriti, katero podjetje ga je izdelalo. Koliko let je na trgu, pove, koliko izkušenj ima in kako so te vplivale na razvoj njegovih ležišč. Dobro je vedeti, ali so sestavni deli izdelani v Evropski uniji, kjer so predpisani standardi strožji kot v državah izven nje, kamor se zaradi cenejše proizvodnje in nabave materiala usmerja vedno več podjetij. Material, ki ga ležišče vsebuje (pena, vzmeti, vodno jedro), mora biti trpežen, prilagodljiv, zračen, hitro sušeč in pralen ter ustrezati standardom najvišje kakovosti, kar je potrjeno s certifikatom Öko-Tex, razred 1. Ta dokazuje, da ne vsebuje snovi, ki bi škodovale človeškemu organizmu. Z nakupom ležišča pa se odnos med kupcem in prodajalcem ne konča. Vsako dobro podjetje, ki skrbi za kakovost in razvoj ter gradi na zaupanju, ponuja poleg osnovne garancije še garancijo dobrega nakupa ter poprodajne storitve preoblikovanja ali obnove ležišča, če kupec z njim ni povsem zadovoljen.