Še posebno, če ostane v žepu. Če jih ostane dobrih 57, je prihranek vreden 57-krat več. No, to pa je res denar. Toliko je namreč po uradnih podatkih Javne agencije RS za energijo razlike med najcenejšim in najdražjim ponudnikom električne energije na letni ravni. Po teh podatkih – preverili smo jih na spletnem naslovu omenjene agencije – je najcenejši ponudnik ljubljanska Elektro energija; od najdražjega ponudnika je na letni ravni cenejša za dobrih 57 evrov, in sicer so pri izračunu upoštevali zelo povprečnega porabnika v gospodinjstvu, ki na leto porabi 3500 kWh elektrike oziroma ima med porabniki energije luči, radijski in TV-aparat, male gospodinjske aparate, pralni in pomivalni stroj ter električni grelnik vode. Razkošnejši porabniki seveda dobijo višje mesečne položnice in na letni ravni plačajo bistveno več, a imajo tudi bistveno večje prihranke, če izberejo cenejšega dobavitelja.

Trgovanje z elektriko

Električna energija je na papirju postala tržno blago, kar je bila ena od zahtev EU, že leta 2007, toda možnost izbire med ponudniki se je v resnici uveljavila šele pred dobrima dvema letoma. Ker je država izgubila vpliv na oblikovanje teh cen, lahko odjemalci končno prosto izbiramo med sedmimi dobavitelji električne energije, ki morajo svoje cene javno objavljati tako na medmrežju kot tudi na svojih računih. Za zamenjavo ponudnika električne energije potrebujemo le stari račun in svoje podatke, vse drugo pa nam uredijo v podjetju, ki ga izberemo, tako rekoč v istem dnevu. Fizično se nič ne spremeni, spremeni se le znesek na mesečnem računu – navzdol.

Ljubljanska Elektro energija zagotavlja najnižje cene električne energije v Sloveniji za gospodinjske odjemalce brez pogojevanj – že od 0,06179 evrov naprej brez DDV za kWh v višji tarifi in 0,03399 evrov brez DDV za kWh v nižji tarifi oziroma 0,05376 evrov brez DDV za kWh po enotni tarifi. Navedene cene veljajo za paket Top14 in ne bodo spremenjene vsaj do konca letošnjega leta.

Cene električne energije, za katere Elektro energija jamči, da jih ne bo spremenila vsaj do konca maja prihodnje leto, so naslednje: 0,06189 evra brez DDV za kWh v višji tarifi in 0,03419 evra brez DDV za kWh v nižji tarifi oziroma 0,05380 evrov brez DDV za kWh po enotni tarifi. Nespremenjena cena velja za paket Top 14+. Navedeni ceni sta trenutno hkrati najnižji ceni električne energije v vseh tarifah (višji, manjši in enotni) za gospodinjstva v Sloveniji in so drugače kot pri konkurenci brez kakršnih koli pogojevanj, so povedali v ljubljanski Elektro energiji.

Pozorni na podrobnosti

Odjemalce električne energije velja pri primerjavah cen vseh ponudnikov električne energije opozoriti, naj bodo pozorni na podrobnosti, ki jih lahko preverijo na uradni strani Javne agencije RS za energijo (www.agen-rs.si). Gre za morebitne pogoje, ki jih v ponudbah dobaviteljev električne energije zazna agencija in so na tej spletni strani ustrezno označeni. Ugodne nespremenjene cene za gospodinjske odjemalce je Elektro energija zagotovila tudi za daljše časovno obdobje – do leta 2015 s produktom Zanesljivo TOP 15 in do leta 2016 s produktom Zanesljivo TOP 16.

Na spletni strani www.zanesljivo.si, ki je namenjena predstavitvi in nakupu omenjenih paketov, si lahko odjemalci izdelajo informativne izračune glede na lastno rabo električne energije ter naročijo tudi napredne storitve, s katerimi si lahko znižajo postavke na računu za elektriko. S storitvijo Vklopi prihranek v določenih obdobjih celo do 40 odstotkov glede na veljavni cenik.