Ti tlaki ali premazi (odvisno od potrebe) se uporabljajo v različnih delavnicah, strojnicah, kurilnicah, garažah, v predelovalni in drugi industriji, pekarnah, mlekarnah, laboratorijih, ker jih je mogoče obarvati, pa tudi v različnih lokalih in stanovanjskih prostorih s posebnimi nameni, kot na primer ateljejih, kopalnicah, celo dnevnih sobah in drugih prostorih. Vsekakor moramo tukaj omeniti posebno področje, to je beton, ki je izpostavljen spremenljivim vremenskim razmeram, na primer na terasah in balkonih, kjer ni korektno izvedena hidroizolacija.

md_279_barve_beton_2.jpg

Beton na prostem

Poroznost cementne malte je v sistemu izvedbe neke obloge vedno najšibkejši element. S pronicanjem vlage skozi poškodovane oziroma dotrajane fuge ali pa tudi zaradi same poroznosti obloge se v cementni malti kopiči vlaga. Zaradi zmrzovanja v zimskih mesecih je tako le vprašanje časa, kdaj bo cementna malta v celoti razpadla. Čeprav z bitumensko hidroizolacijo pod slojem cementne malte preprečimo zamakanje nosilne konstrukcije (betonske konstrukcije), pa so poškodbe v cementni malti in keramični oblogi neogibne in povzročijo propadanje zaščitnega sloja. Tako je najšibkejše mesto na balkonu in terasah naklonski estrih, ki ima zaradi svoje tehnologije vgradnje bolj porozno strukturo. Poleg funkcije naklona rabi tudi kot podlaga za polaganje keramičnih oblog, pa tudi kot zaščita bitumenske hidroizolacije na betonski plošči.

Takoj ko govorimo o poroznosti, že lahko prepoznamo nevarnost, ki preti in je še posebej pogosta pri starejših terasah in balkonih. V primeru lokalnega vdora vlage v naklonski estrih (tudi skozi fuge ploščic) se ta zaradi njegove porozne strukture neovirano širi po vsej površini. Vlaga se zaradi nagiba plošče navadno kopiči na čelu balkona, lahko pa pride tudi do zatekanja v notranje prostore ob balkonski površini. S cikličnim zmrzovanjem in odtajevanjem vlage v naklonskem estrihu prihaja do prekoračitve mejnih napetosti in s tem do razkroja estriha, dolgoročno pa do odstopanja zaključne obloge in tudi poškodb nosilne konstrukcije. Balkon začne tedaj razpadati, to pa je treba preprečiti.

md_279_barve_beton_4.jpg

Vodotesnost podlage oziroma estriha na balkonskih in terasnih konstrukcijah zagotovimo z uporabo fleksibilne vodotesne mase na cementni osnovi hidrostop elastik (Kema Puconci). Nanos armiramo z mrežico iz steklenih vlaken, v stike na prehodih na stene pa vgradimo poseben kemaband trak. Šele na tako pripravljene površine začnemo s polaganjem zaključne obloge, kjer za lepljenje uporabimo eno izmed fleksibilnih cementnih lepil. Za fugiranje površine uporabimo full fugirno maso, gibljive stike in dilatacije pa zatesnimo s trajnoelastičnim kitom kemaflex MS. Po podobnem postopku lahko hidroizolirate tudi starejše obloge. Če so te (npr. ploščice) še dovolj trdne, lahko premaz nanesete kar prek keramičnih ali kamnitih oblog. Pri večjih poškodbah vam svetujemo, da ploščice v celoti odstranite in talno oblogo položite na novo, seveda s predhodno izdelavo hidroizolacijskega sloja.

Beton v notranjih prostorih

Vrnimo se k tlakom. Pri izbiri epoksi tlaka igrajo pomembno vlogo obremenitve oziroma razmere, ki jim bo epoksi tlak izpostavljen med uporabo. Ampak o epoksi tlakih in premazih več kdaj drugič, tokrat si oglejmo samo kakovostno zaščito betona z barvo.

md_279_barve_beton_3.jpg

Za dekorativno zaščito bolj obremenjenih s cementom vezanih talnih površin (cementni estrihi in prevleke, brušen teraco, tla iz neobdelanega betona – če le obremenitve še ne zahtevajo vgradnje specialnih visoko nosilnih in proti obrabi odpornih industrijskih tlakov) v obrtnih in drugih delavnicah, večjih kurilnicah, laboratorijih in skladiščih lahko uporabimo tudi dvokomponentno epoksidno barvo (npr. epoksil), ki jo nanesemo na očiščeno podlago. Pred barvanjem ne nanašamo nikakršnih osnovnih premazov. Barvo nanašamo v dveh (izjemoma tudi treh) slojih z dolgodlakim pleskarskim valjčkom, s čopičem ali z brizganjem. Drugi oziroma tretji nanos je možen šele na povsem suh predhodni sloj. Barvo lahko na manjših predvidoma manj obremenjenih površinah nanesemo tudi sami, medtem ko za prej omenjene tlake vsekakor priporočamo izkušene izvajalce.

Samorazlivni tlaki so višja stopnja kvalitete zaščite betona, seveda pa je uporaba materiala kot takega odvisna od namena prostora. Nikoli ne pozabite, da je treba tlake zaščititi pravočasno, kajti ko se začne luščenje ali propadanje, je mogoča samo sanacija, ki pa je praviloma dražja!