V svoji domovini, na Kanarskih otokih, zraste v meter visok grm, torej ji prija sončna lega. A to ne pomeni, da jo kupimo in postavimo na žgoče sonce. V tako težkih rastnih pogojih se ukloni vsaka rastlina. Ko kupljeno prinesemo domov, v vedru vode za pol ure najprej namočimo substrat in koreninski sistem. Nato jo posadimo v večjo posodo. Uporabimo vlažen substrat, ki smo mu dodali počasi topna gnojila.

md_279_akl_grmaste_marjete_3bj.jpg

Redno zalivanje in odstranjevanje škodljivcev

Večina sort hitro in bujno raste, zato so primerne za sajenje v večje posode ali na gredice. Nižje sorte sadimo v cvetlična korita med druge balkonske rastline. Marjetka bo bogato cvetela le, če jo bomo redno zalivali in dognojevali s tekočim gnojilom. Ne pozabimo na redno odstranjevanje odcvetelih cvetov, pri čemer si pomagamo s škarjami.

md_279_akl_grmaste_marjete_4h.jpg

Dež koškastih socvetij ne poškoduje. A tako kot drugo sezonsko cvetje so žal tudi marjete zanimive za listne uši. Redno pregledovanje rastlin in zatiranje škodljivcev je zato nujno. Grmaste marjete prezimimo na svetlem mestu pri temperaturi od 4 do 7 stopinj Celzija. Spomladi jih presadimo in močno pomladimo.

Torej, pravilna lega, bogat substrat, redno odstranjevanje odcvetelih cvetov, redno zalivanje in dognojevanje, in veselja s cvetjem poleti ne bo manjkalo.

Andreja Kalan Lovšin, u.d.i.k.a.