Dizajn elementov in možnosti za uporabo prostora razširjajo »vsebino« kuhinje, ki se po stilu in dizajnu ne razlikuje od dnevne sobe ali jedilnice, če je z njima povezana, pa mora biti pohištvo obvezno usklajeno. Sodobne kuhinje postajajo vse bolj futuristične: vizualno zelo enostavne, toda nadvse praktične in uporabne. Celo stilne in rustikalne kuhinje so čedalje bolj modernistične, tako zaradi načina obdelave pohištva kot zaradi gospodinjskih aparatov, ki sledijo najnovejšim tehnološkim dosežkom.

kuhinja_minimalisticna.jpg

Enostavno vzdrževanje, uporabnost, minimalizem

Enostavno vzdrževanje, funkcionalnost in minimalistično oblikovanje so glavne smernice trendov v kuhinjskem dizajnu. Izbor materialov in barv je zelo širok; pojavljajo se celo taki, ki zaradi razigranosti in dinamičnosti niso običajni za kuhinje. Žive barve ali lomljene trapezne ali trikotne oblike zgornjih in spodnjih elementov ustvarjajo nove koncepte, ki v kuhinjski prostor prinašajo osvežitev. Lomljene oblike lahko še poudarimo z novimi vzorci na ličnicah omaric in zidovih, denimo z modernim vzorcem pepita na tapetniških tkaninah in na pohištvu.

kuhinja_minimalisticna1.jpg

Svobodnejši pristop k dizajniranju kuhinje se prenaša tudi na gospodinjske aparate, ki so čedalje bolj spektakularni in ekshibistionistični. Ena izmed novosti je na primer steklokeramična kuhalna plošča, vgrajena v stekleno ploščo kuhinjskega pulta ali otoka, ki navidezno lebdi nad drugimi elementi in jo lahko dvigamo in spuščamo z daljinskim upravljalnikom. Druga novost je z džinsom prevlečen samostoječ hladilnik, ki je zaradi svoje dekorativne narave izrazit poudarek kuhinjskega prostora. Takšne rešitve bodo zadovoljile vse tiste, ki uživajo v združitvi dizajna in pametnih sistemov upravljanja.

kuhinja_bivalni_del.jpg

Kuhinja, integrirana v dnevni prostor

Kuhinja, z regalom dnevne sobe integrirana v dnevni prostor, je trend, ki ga že poznamo, a se vse bolj uveljavlja. To je odlična rešitev za vse, ki živijo v majhnih stanovanjih, a si želijo elegantno in izvirno oblikovalsko zasnovo. Takšna z dnevno sobo povezana kuhinja se ponaša s toplim in domačim ozračjem, saj ne služi zgolj kot prostor za pripravljanje hrane, ampak tudi za pisanje šolskih nalog, prostočasne dejavnosti, delo z računalnikom … Sodobna dizajnerska rešitev deluje še bolje, če so barve in materiali opreme usklajeni in če je končna obdelava minimalistična.

Več sodobnih kuhinj si oglejte v naši fotogaleriji.