Najbolj ranljiva skupina so otroci. Ti namreč glede na svojo velikost vsrkajo veliko več zraka kot odrasli, poleg tega pa se njihovi organi še razvijajo, zato je njihov respiratorni sistem še toliko bolj dovzeten za določene kemikalije, delce in alergene. Več kemikalij vdihnejo tudi zato, ker so v primerjavi z odraslimi bližje tlom.

Viri onesnaženja zraka v notranjih prostorih

Veliko stvari vpliva na slab zrak v notranjosti. Od kemikalij, ki jih v zrak spušča pohištvo, do gradbenih materialov, čistil, pisarniških potrebščin in drugih stvari, ki jih vsakodnevno uporabljamo. Kemikalije vplivajo na naše oči, nos, dražijo grlo ter povzročajo glavobole, vrtoglavico, slabost, kašelj, zasoplost astmo in celo raka.

living_room_with_white_sofas_and_modern_painting.jpg

Velik problem je tudi vlaga, ki lahko povzroči razvoj plesni. Ta pa pri človeku alergije in druge respiratorne težave. Razlog za slab zrak je tudi slaba ventilacija v (pre)tesno zaprtih in izoliranih zgradbah. Takšna stavba je morda zelo dobra v smislu zelo majhnih stroškov energije, ker pa ovoj v prostor ne prepušča dovolj svežega zraka, se onesnaževalci nabirajo v notranjosti, kar negativno vpliva na zrak, ki ga dihamo, in posledično na naše zdravje.

Kako izboljšati zrak v notranjosti

V nadaljevanju podajamo nekaj nasvetov za izboljšanje kvalitete zraka v notranjosti. V zaprtih prostorih ne kadite. Tobačni dim namreč vsebuje na tisoče kemikalij in vodi v razvoj številnih bolezni. Kupujte pohištvo, ki je skupaj zlepljeno z manj hlapnimi organskimi spojinami, ki zraka ne onesnažujejo s potencialno toksičnimi plini. Enako velja za barve, vzmetnice, pulte in lepila. Bodite pozorni na oznake, ki zagotavljajo, da je nekaj narejeno na naravni način in brez dodanih strupov.

black_bedroom_modern_furniture.jpg

Kupite sesalnik z odstranljivimi vrečkami s HEPA-filtrom, ki preprečuje mikroskopsko majhnim prašnim delcem, da bi se ponovno vrnili v prostor. Prah brišite s krpo iz mikrovlaken. Ne uporabljajte agresivnih čistil oziroma uporabo le-teh čim bolj omejite. Če želite odstraniti barvo, jo nanesti ali prelakirati pohištvo, morda kaj zalepiti skupaj ali obrusiti, to počnite zunaj. Avtomobila, kosilnice in ostalih strojev ne prižigajte v garaži, še posebno, če se ta drži hiše. Kupite blazine, rjuhe in odeje iz materiala, ki ga lahko brez skrbi perete, in jih tedensko operite. Na ta način boste preprečili razvoj alergij in pršic.

Ob vhodna vrata položite predpražnike. Čevlje sezujte takoj ob vratih, da ne boste raznesli zunanje umazanije po vsem stanovanju. Vlaga v vašem domu naj bo manj kot 60-odstotna. Če je višja, kupite razvlažilnik. Vsa puščanja vode oziroma posledice poplav takoj (v roku 48 ur) omejite in odstranite poškodovane stvari. Tako boste preprečili razvoj plesni. Če jo opazite, plesnive dele odstranite. V kopalnici po vsakem tuširanju vključite ventilator ali odprite okno, da bo odvečna vlaga "odšla" iz prostora.

mow_contemporary_bathroom_design_05.jpg

Odpirajte okna in vrata, kadar to le omogoča vreme. Idealno v času, ko zunaj ni veliko alergenov, ko je temperatura ozračja prijetna in stopnja vlage nizka. Če imate peč, kamin, grelnik ali klimatsko napravo, naj se zrak iz prostora odvaja ven. Ko kupite novo pohištvo, ga razpakirajte in pustite, da se prezrači v prostoru z dobro ventilacijo (ne v garaži!). Tam ga pustite vsaj en teden, šele nato ga dajte na njegovo (novo) mesto. Tudi perilo iz kemične čistilnice prezračite, preden ga prinesete v vaš dom. Kupujte izdelke brez vonja oziroma dodanih dišav.