Minulo soboto je bil objavljen zapis zaprepadene očividke, ki je bila priča, ko je nekdo med vožnjo vrgel iz avta mačjega mladiča, ki je nesrečno končal pod kolesi avtomobilov. Številna legla nezaželenih, še čisto majhnih muck, ki brez mame ne morejo preživeti, brezvestni lastniki odnesejo v gozd, jih pustijo na parkiriščih ali jih celo »zapakirajo« v kartonske škatle ali v enem primeru celo v zajčnik ter jih na samotnih mestih prepustijo mučnemu umiranju. Nekaterih domačih živali se lastniki želijo znebiti, ker so ostarele, ker bodo dobili novega ljubljenčka ali naraščaj, nekatere pa prepustijo životarjenju brez primerne oskrbe, ker zanje niso družinski člani, ampak zgolj – živali.

stray_cat_with_her_kittens.jpg

Pozivi za pomoč brezdomčkom

Če imajo zapuščene in ranjene živalce srečo, jih dobri ljudje pravočasno najdejo, jih vzredijo, pozdravijo in postavijo na noge. Zavetišča ter prostovoljci v okviru društev za zaščito živali so te dni zatrpani z brezdomnimi živalmi, ki potrebujejo veterinarsko pomoč, redno oskrbo, ljubezen in ne nazadnje nov dom, v katerem jih bodo imeli radi in se jih nikoli ne bodo hoteli znebiti, pa naj bo razlog kakršen koli že. Vsak dan je na Facebooku objavljeno nekaj pozivov za pomoč v obliki hrane in pripomočkov, za denarne donacije in za pomoč pri iskanju prostovoljcev, ki so pripravljeni začasno prevzeti skrb za mladičke in odrasle ljubljenčke, dokler ne najdejo čisto svojega kavča.

Če ste med tistimi, ki imate radi živali in vam ni vseeno za njihovo usodo, se ne obrnite proč, saj lahko tudi vi pripomorete k večji ozaveščenosti o ravnanju z njimi v svojem okolju in se dejavno vključite v akcije za njihovo dobrobit. Kastrirajte in sterilizirajte domače ljubljenčke, da ne bo novih nezaželenih legel. Posvajajte brezdomske kosmatince, ki čakajo na nove lastnike v zavetiščih, saj jih po določenem času, ko ne najdejo novega doma, kar je odvisno od njihovih vodstev, usmrtijo. Če že imate ljubljenčka, mu pripeljite mačjo ali pasjo družbo (domači psi in mačke so v nasprotju s splošnim prepričanjem dobri prijatelji). Če si domačega ljubljenčka ne morete privoščiti, se vključite v delo društev, pomagajte s prostovoljnim delom ali prispevajte finančno.

dogs_at_shelter.jpg

Nehumano ravnanje z živalmi prijavite

Kadar ste priča nehumanemu ravnanju z živalmi, ga prijavite (podrobnejše informacije o postopkih, ki so jih pripravili v Društvu za zaščito živali Ljubljana, najdete v okvirju). Slovenska zakonodaja varuje živali, vendar je le malo primerov, ko so bili mučitelji kaznovani. Veliko lastnikov s svojimi živalmi ne ravna pravilno, ker niso dobro poučeni; v takem primeru se z lastniki iz vašega okolja pogovorite in jih poučite, če pa nasvet ne zaleže, lahko podate prijavo veterinarski inšpekciji, ki po zakonu o inšpekcijskem nadzoru ostane anonimna. V marsikaterem primeru pa slabo ravnanje z domačimi živalmi presega nevednost in neznanje ter je zgolj izraz nizkih strasti in znašanje nad nemočnimi bitji!