Najbolj neugoden položaj je, kadar nam noge gledajo v ravni osi proti vratom. Tak položaj je v nekaterih kulturah rezerviran za mrtve. Prav tako ni ugoden položaj postelje tik ob oknu. Na eni strani je tako problematičen prepih, na drugi strani pa je človek na oknu preveč izpostavljen.

Izberite prostornost

Neugoden je tudi položaj vzglavja, kjer je postelja postavljena postavljena prečno v kot, tako da se za vzglavjem ustvari prazen trikotnik. Če vztrajamo v tem položaju, je dobro, da prazni prostor smiselno zapolnimo. Vzglavje naj bo ob trdni steni, na kateri ni polic. Nad posteljo ne nameščamo lestencev ali neravnin (npr. pohištvenih mostov, preklade), ker ustvarjajo neenakomeren tok življenjske energije in na simbolni ravni pritiskajo na spečega. Pazimo na ostre vogale in robove pohištva , ki bi lahko lahko merili na površino ležišča. Za obliko zaledja postelje lahko izberemo eno od elementarnih stopenj: ogenj/trikotna, les/visoka, voda/valujoča, kovina/okrogla, zemlja/pravokotna.

Brez aktivnih priključkov

Preverimo tudi, kaj se dogaja v stenah okrog vzglavja. V zidu za vzglavjem naj ne bi imeli vodovodnih priključkov ali aktivnih električnih vtičnic. Vodno in elektromagnetno polje naj ne bi pripomoglo k sproščenemu počitku. Radijske budilke ali mobilnike je zato ustrezneje postaviti na drug konec, stran od postelje. Pozorni smo tudi na nered v spalnici. Nepotrebne predmete odstranimo iz spalnice, če je mogoče, pod posteljo ničesar ne shranjujemo.

Po knjigi Feng Shui, Špela Kryžanowski