Danes je z razmahom v naprej pripravljene hrane vloga kuhinje spremenila, v njej se bistveno manj zadržujemo kot prej, kuhinja pa velikokrat postane integralni del dnevne sobe. Na drugi strani je običajno kosilo/večerja edini del dneva, ko se družina zbere. Poleg tega ni vseeno, kaj in kako jemo. Tudi v medicini je hrana (posebej v vzhodnoazijski) pogosto sestavni del zdravljenja. V feng shuiju kuhinja ohranja pomembno vlogo, delno zaradi tradicije, delno pa zaradi pomena, ki ga ima kvalitetno pripravljena hrana za življenje ljudi.

Zaželene pravilne oblike

Feng shui priporoča, da je kuhinja umaknjena od vhoda v hišo in po možnosti ne v neposredni vstopni liniji vrat. Kuhinje tik ob straniščih so manj ugodne. Območje, namenjen pripravi hrane, naj bi bilo zaščiteno in zaprto na vsaj dveh straneh. Zaželene so pravilne oblike, da se qi lahko enakomerno razporeja po prostoru. Zaradi konflikta med elementarnimi stopnjami ognja in vode naj bila bi štedilnik in pomivalno korito (pomivalni stroj) razmaknjena vsaj 1.5 m. To se ujema s sodobno dinamiko priprave hrane, kjer je med korito in štedilnik vstavljen v delovni pult.

Pogled proti vratom

Štedilnik naj kot najpomembnejši element kuhinje ne bi stal pod stropno preklado ali neravnino. Prav tako ni ugodna neposredna bližina okna, ker lahko povzroča prepih. Najugodnejši položaj kuhinjskih elementov je tak, da lahko človek med pripravo vidi vrata, sicer oseba podzavestno nadzira vrata, da bi si zavaroval hrbet. Štedilnik naj ne bi bil v neposredni liniji vrat in tako izpostavljen vstopajoči qi. Najugodnejši medij za pripravo hrane naj bi bil les, premog ali plin. Elektrika naj ne bi bila tako ugodna, ker elektromagnetno sevanje plošče spreminja strukturo vode in hrane. Enako velja za mikrovalovne pečice.

Po knjigi Feng Shui, Špela Kryžanowski