Tekmovanje poteka vsako drugo leto in se izmenjuje med Washingtonom in Madridom. Letos je na 38.000 kvadratnih metrih v madridskem parku Casa de Campo zraslo futuristično mini naselje devetnajstih stavb Villa Solar. Snovalci vsake izmed njih upajo, da bo prav njihova dobila naziv najučinkovitejše pri izkoriščanju solarne energije. Dogodek, ki ga je finančno podprla španska vlada, se je začel 13. septembra, ko so skupine začele postavljati svoje hiše, končal pa se bo 30. septembra z razglasitvijo zmagovalcev.

solar_dekatlon1.jpg

Čim manjša poraba in čim več energije iz sonca

Naloga eminentne mednarodne žirije je med prijavljenimi projekti izbrati tistega, ki uporablja kolikor je le mogoče malo naravnih virov in ustvari kar najmanj odpadkov. Poseben poudarek je na čim manjši porabi energije in pridobivanju čim večje količine le-te iz sonca. Poleg energijske učinkovitosti bodo žiranti upoštevali tudi naslednja merila: arhitekturo, inženiring in konstrukcijo, električno ravnovesje, udobje, uporabnost, trajnost, inovacije, dvigovanje družbene zavesti in tržno zanimivost.

Ena najzanimivejših stavb na tekmovanju, ki je delo portugalske skupine, se lahko obrača, tako da sledi soncu. Hiša iz lesa in plute, ki jo prekriva streha iz fotovoltaičnih solarnih plošč, se obrne do 180 stopinj, vendar je več kot le obračajoča se hiša. Premika se namreč elektronsko glede na potovanje sonca in svetlobe, tako da kar najbolj učinkovito uporablja sončno energijo za ogrevanje in osvetlitev. Za obračanje porabi le toliko energije kot šest sijalk, rezultat tega pa je, da proizvede dvaipolkrat več energije, kot je porabi.

solar_dekatlon2.jpg

Elektronsko vodene premikajoče se stene

Francoska skupina je postavila modelno stanovanje za večstanovanjsko hišo, v kateri si stanovalci delijo dvignjene zelene površine ter zgornje nadstropje stavbe s skupnimi prostori, ki ga prekrivajo solarne plošče. Razporeditev prostorov v stanovanjih je mogoče spreminjati z elektronsko vodenim premikanjem sten. Japonski študentje predstavljajo tradicionalno japonsko hišo s podlogami iz riževe slame tatami, ki je sestavljena iz robotsko sestavljenih delov in ploščic, ki so pravzaprav solarne plošče. Kitajska skupina pa je postavila nenavadno hišo z zidovi iz križno postavljenih tramov, ki spominja na vinski zabojček, in streho iz sončnih plošč.

Izbor na tekmovanje prijavljenih projektov si oglejte v naši fotogaleriji.