Mobilni telefon držite preblizu ušesa

Nekatere študije kažejo, da imajo ljudje, ki so v zadnjem desetletju ali dlje telefonirali na takšen način, večjo verjetnost za razvoj raka možganov. Pošiljanje kratkih sporočil ali pogovarjanje med vožnjo pa kar za štirikrat poveča možnost prometne nesreče, kar lahko predstavlja veliko večje tveganje kot denimo sevanje telefona. Zato se uporabi mobilnega telefona med vožnjo raje izognite, saj zmanjša koncentracijo voznika.

Plastične zavese za prhanje

Močan vonj novih kopalniških zaves iz PVC-ja je posledica hlapnih organskih spojin, ki so lahko rakotvorne ob dolgoročni izpostavljenosti hlapom. Ob krajši izpostavljenosti tem spojinam pa vas lahko boli glava ali muči slabost, zaradi tega posezite raje po kopalniških zavesah iz tkanine ali pa materialih, kot je vinil acetat.

pvc_shower_curtain.jpg

Plastika v mikrovalovni pečici

Ob večji toploti se iz plastike sproščajo nevarne kemijske spojine, ki končajo v hrani ali pijači, na primer bisfenol A (BPA). BPA slovi po tem, da oponaša učinek estrogena v telesu, kar lahko vodi do težav, kot so prezgodnja puberteta, rak na dojkah ali modih, nahaja pa se tudi v plastiki, s katero je obložena notranjost pločevink. Tudi plastični izdelki, ki uradno ne vsebujejo te spojine, lahko sproščajo druge kemikalije, ki negativno vplivajo na vaše zdravje.

Ovratnice prozi bolham in klopom

Sezona klopov se je že začela, zato mnogi svoje hišne ljubljenčke opremijo z novo ovratnico proti tem zajedavcem. Vendar pa študije kažejo, da so odrasle osebe, ki se igrajo s psom ali mačko, ki nosi omenjeno ovratnico, izpostavljene previsoki ravni pesticidov (za 500-krat), kot je to dovoljeno. Najhujše so denimo ovratnice, ki vsebujejo propoksur, saj uničujejo živčni sistem.

ovratnica_proti_klopom.jpg

Antibakterijska mila in zobne paste

Triklosan je izredno nevarna kemikalija, ki jo med drugim lahko najdete v čistilih, antibakterijskih milih in zobnih pastah. Spodbuja lahko razvoj škodljivih bakterij, ki so odporne na antibiotike, zato se njegovi uporabi izognite. Vedno preventivno preverite na embalaži izdelka, ko ga kupujete, če ta slučajno vsebuje triklosan.

Osvežilci zraka

Če prepogosto uporabljate osvežilce zraka, lahko prispevate k razvoju astme pri otrocih, saj vsebujejo toksične kemikalije (celotna industrija naj bi pri proizvodnji osvežilcev zraka uporabljala kar 3.000 sintetičnih kemikalij) sčasoma vpijejo v preproge, kar je lahko še posebno nevarno za majhne otroke, ki se plazijo po tleh. Poleg tega ti ne odstranijo neprijetnih vonjav, pač pa jih le zamaskirajo.