Eden največjih izzivov, s katerimi se soočamo danes, je (učinkovita) raba energetskih virov in na kakšen način povečati to, kar imamo, da bi rešili planet pred onesnaževanjem in izpusti ogljika v ozračje. Številni produktni oblikovalci se zato močno trudijo, da bi prišli do novih rešitev, ki bi rešile energetsko krizo.

robotski_sesalnik_na_kuhinjske_odpadke_bio_clean_4.jpg

Razgradljivi odpadki nadomestili električno energijo iz vtičnice

Tako imenovani Bio Clean, ki ga je oblikoval dizajner Kyuho Song, je ena tistih rešitev, ki lahko za vedno spremeni naš pogled na svet. Ergonomsko oblikovana naprava za čiščenje prahu se namreč napaja s pomočjo energije, pridobljene iz kuhinjskih organskih odpadkov, ki jih najdemo v vsakem domu. Veliko krat zavržemo ostanke hrane in druge biološko razgradljive gospodinjske odpadke, ki se proizvajajo v procesu kuhanja, čeprav bi lahko vse te odpadke pretvorili v biološko gorivo z uporabo kompostne jame ali podobnega mehanizma.

robotski_sesalnik_na_kuhinjske_odpadke_bio_clean_2.jpg

Zasnova robotskega sesalnika Bio Clean pa omogoča, da je naprava kot miniaturna proizvodna enota bioplina brez žic in kablov, saj lahko vse organske odpadke iz kuhinje, ki so razgradljivi, potisnete v odprtino za shranjevanje odpadkov, kjer bodo le-ti pretvorjeni v čisto energijo. Ustvarjena energija je uporabljena za pogon sesalnika, ki tako avtomatično čisti prašne površine v notranjosti domovanja. Ločeno od prostora za shranjevanje se nahaja še prostor za nabiranje prahu, ki ga lahko po potrebi izpraznite.