Skrita pred pogledi zgornjih sosedov

Cilj arhitektov je bil skriti hišo pred njenimi zgornjimi sosedi, zato so v ozek travnati pas med dovozno cesto in strmimi brežinami zahodne obale vrezali polico. Zgornja zemljina je podaljšana v približno 12 centimetrov debelo zeleno streho z lokalnimi vrstami trave, ki prekriva zgornji del domovanja in daje vtis, da je del hriba. Lastniki so želeli, da ima njihov novi dom čim manjši vpliv na okolje in da je energijsko učinkovit, za kar je poskrbel solarni pasivni dizajn.

dani_ridge_house1.jpg

Pasivni solarni dizajn

Vse naprave za pridobivanje energije so skrite v zemlji, da hiša ponuja neoviran pogled na okolico, med drugim 189-hektolitrski vodni zbiralnik in zbiralnik za propan. Visoko učinkovita okna, ki zadoščajo merilom pasivne hiše, in nadstreški poskrbijo, da je v prostorih dovolj svetlobe, a se poleti ne pregrevajo, pozimi pa ostanejo topli. Stanovalci poskrbijo za primerno prezračevanje tako, da odpirajo nasproti ležeča si okna in ustvarijo prepih, ki v poletnem času ohladi in osveži notranjost.

dani_ridge_house2.jpg

Minimalistična oprema in vpetost v okolico

Dom s tremi spalnicami nad Pacifiškim oceanom je opremljen preprosto, že skoraj minimalistično, v notranji opremi pa prevladujeta les in kamen. Hiša je tesno vpeta v svojo okolico in ponuja na 176 kvadratnih metrov veliki parceli veliko možnosti za preživljanje časa na prostem in uživanjem v prekrasnem razgledu.

Več fotografij obalne rezidence v Big Suru si lahko ogledate v naši fotogaleriji.