Prva stvar, ki se jo morate zavedati, je, da niso vse steklene površine enake. Preverite, kako je narejena vaša in se pozanimajte, kako jo pravilno čistiti. Spodaj vam podajamo nekaj splošnih pravil za ravnanje z različnimi stekli.

Okna in steklena kabina za prho

Za odstranjevanje madežev mila in težke vode s tovrstnih steklenih površin uporabite biološko čistilo. Vodni kamen pa boste najlažje odstranili z agresivnejšim čistilom. Pazite, da ta ne vsebuje amoniaka, fosfatov in belila. Za odstranjevanje uporabite krpo iz mikrovlaken. Pazite, da s kakšnim agresivnejšim čistilom za odstranjevanje madežev ne čistite površin, ki bi jih s tem lahko poškodovali. Še posebno pazljivo ravnajte z marmorjem, pobarvanimi fugirnimi masami in kovinskimi površinami okoli stekla ter akrilnimi kadmi. Po tuširanju steklo vedno obrišite z gumijastim strgalom ali krpo. To vam bo sicer vzelo nekaj minut, a za čisto in brezmadežno steklo se ta čas vsekakor splača "žrtvovati".

frameless_glass_shower_door.JPG

Drsna vrata in velika okna

Sodobni domovi so polni drsnih vrat in velikih oken. Videti so čudovito, njihovo čiščenje pa je lahko prava nočna mora. Steklo čistite samo takrat, ko je videti umazano. Če je dodatno zaščiteno pred sončnimi žarki, se o pravilnem čiščenju poučite pri proizvajalcu. Okna očistite z nanosom katerega koli za ta namen narejenega čistilnega sredstva in ga obrišite s suho krpo z mehkimi vlakni, ki ne bodo poškodovala folije. Teh površin ne čistite z agresivnimi čistili z amoniakom.

Zatemnjena okna in vrata

Zatemnjena okna in vrata preprečujejo prehud vdor sončnih žarkov ter zmanjšujejo bleščanje v prostoru, obenem pa zagotavljajo več zasebnosti v njem. Njihovo čiščenje je problematično. O njem se poučite pri proizvajalcu. Če tega iz kakršnega koli razloga ne morete storiti, poskusite najprej očistiti majhen del okna. Če je vse v redu, se lotite čiščenja celotne površine. Čistite z milnico od vrha do tal. Nato površino pobrišite s krpo iz mikrovlaken, pomočeno v raztopino vode in čistila za steklo. Čistilo obrišite z gumijastim strgalom. Pazite, da se pri tem s kovinskim delom ne dotaknete stekla. Na uporabljajte agresivnih čistil. Takšnih površin tudi ne čistite ob neposredni sončni svetlobi.

100_1538.JPG

Motno steklo

Tudi motno steklo zagotavlja zasebnost, v kopalnici pa poskrbi za atraktiven videz. Za navodila o čiščenju povprašajte proizvajalca stekla, ki ga imate doma. To steklo čistite z gumijastim strgalom ali krpo iz mikrovlaken, ki ste jo pomočili v blago raztopino čistila za steklo. Izogibajte se agresivnim čistilom.