Izbira mojstra

Ste na banki že vzeli kredit, zdaj pa pospešeno iščete pravega mojstra ali mojstre za to nalogo? Povprašajte prijatelje in znance, ki so to že dali skozi. Vam lahko koga priporočijo? Izbira mojstra je vedno zahtevna naloga. Preden ga najamete, se pogovorite z njim. Povejte mu, kaj pričakujete od njega, v kakšnem roku in kakšen je vaš proračun. Predvsem pazite, da ne prekoračite svojega proračuna, sicer lahko ostanete brez denarja in brez prenovljenega prostora.

main.jpg

Preverite tudi, da mojster ve, kaj počne. Ima potrebno licenco za opravljanje posla? Če je nima, ga nikar ne najemite. Tveganje je namreč preveliko.

Proračun

Za vsak primer vedno imejte pripravljenega nekaj več denarja, kot naj bi vas po predračunu stala obnova (od 10 do 15 odstotkov). Še posebno, če gre za prenovo starejšega objekta, kjer ob prenovi pogosto naletimo na kakšno neprijetno presenečenje.

renovation.jpg

Pogodba

Z mojstrom sestavita pogodbo, ne zanašajte se le na ustne obljube in zaupanje. Če bodo šle stvari v napačno smer, boste pred sodiščem lažje uveljavljali svoj prav. Pogodba mora biti natančna. Vsebovati mora vse naloge in odgovornosti tako lastnika kot mojstra. V njo zapišita tudi rok plačila.

Naredite domačo nalogo

Preden se odločite za najem mojstra, se vsaj malce tudi sami poučite o poteku prenove. Na ta način boste preprečili, da bi vam ta prodajal meglo in vam računal tisto, česar sploh ne potrebujete, ali vam kaj naredil narobe.