Nasveti za čiščenje, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju, vam prihranijo čas in napor, stanovanje pa je bolj urejeno in lepše, kar ima tudi presenetljivo velik vpliv na naše dobro počutje. Sprotno čiščenje na hitro sicer ne more nadomestiti temeljitejšega pospravljanja na teden ali dva, vsekakor pa ga olajša.

Kuhinja

Kuhinjski prostor zahteva vsakdanje vzdrževanje in čiščenje. Ključ do urejene kuhinje je: čistite sproti. Na primer: pospravite lonce in ponve v pomivalni stroj ali korito že med pripravo hrane in ne šele, ko pojeste obrok. Očistite tudi delovni pult in jedilno mizo ter na hitro pometite ali posesajte tla. Med vsakdanjim čiščenjem kuhinje izberite samo eno polico ali predal v omarici in hladilniku ter ju pobrišite ali pomijte. Tako delo opravite sproti, kuhinja pa je čistejša. Danes obstaja veliko različnih pripomočkov, ki nam olajšajo kuhinjska opravila: učinkovite mikrokrpe, ročni sesalniki, brisalniki za tla … Uporabite jih!

ciscenje_kopalnice.jpg

Kopalnica

Nihče ne čisti kopalnice z velikim navdušenjem. Sprotno čiščenje pomeni manj obsežno delo konec tedna, zato pod umivalnikom hranite antibakterijske čistilne krpice, s katerimi hitro očistite površine, kot so pulti, steklo ali deska straniščne školjke. Poškropite kabino za prhanje s čistilom vsakokrat, ko jo uporabite, da se na steklu ne nabere vodni kamen. Priporočljivo je vsak dan s ščetko in nekaj čistila očistiti tudi toaletno školjko. Oblačila, ki gredo v pranje, dajte v koš za umazano perilo (če je umazanih oblačil veliko, jih operite enkrat na dan in ne čakajte na vikend) in obesite vlažne brisače, da se posušijo. Če je treba, na hitro obrišite tudi kopalniška tla.

Spalnica

Če nekaj vzamete ven, potem to tudi pospravite, bodisi na isto ali drugo mesto – tako nekako se glasi moto vedno urejene spalnice. Če vam takšno ravnanje pride v navado in so oblačila vedno lepo spravljena, potem se čiščenje spalnega prostora zoži na jutranje pospravljanje postelje, na hitro urejanje nočnih omaric in morebitno sesanje tistih najbolj pohodnih površin, ki se hitreje nasmetijo.

ciscenje_dnevne.jpg

Dnevna soba

Čeprav se tudi dnevna soba umaže, še posebno če imate majhne otroke ali domače živali, pa je čiščenje le-te zgolj »mala malica« v primerjavi s kuhinjo in kopalnico. Dnevni prostor na hitro pospravite tako, da najprej razčistite nered: dajte prebrane časopise in revije za stari papir, pospravite daljinske upravljalnike, otroške igrače pa vrnite v otroško sobo. S krpo za prah pobrišite regale in s sesalnikom očistite tla, kjer največ hodite. Če imate nekoliko več časa, posesajte še sedežno garnituro. Če vsako opravilo pride na vrsto na teden ali dva, boste imeli s tedenskim čiščenjem manj dela.