Izolirate lahko tako notranje kot zunanje stene. To lahko storite z različnimi izolacijskimi materiali. Najprej odstranite staro izolacijo, še posebno, če je ta plesniva. Če je vaša hiša lesena, jo morate dodatno zaščititi pred vodo. Če opazite težave z vlago, vam svetujemo, da hišo najprej ustrezno hidroizolirate in šele nato toplotno izolirate. V nasprotnem primeru se vam lahko toplotna izolacija navzame vlage in postane neučinkovita. Pri odstranjevanju izolacije bodite pozorni tudi na morebitno prisotnost azbesta. Tega je namreč potrebno strokovno odstraniti, saj je zelo škodljiv za zdravje.

insulating_daves_home_005.jpg

Ob izolaciji starega doma poskrbite še za nadgradnjo ali obnovo instalacij in se tako izognite ponovnemu razkopavanju že v naslednjih nekaj letih.

Izolacijska pena

Pena (ekspandirani polistiren) je morda najboljša rešitev za izolacijo, saj zapolni vse luknje na vseh možnih površinah, poleg tega pa poskrbi za zračno, zvočno in vibracijsko oviro ter preprečuje vdor sopare v notranjost, zaradi česar je zelo energetsko učinkovita. Tudi cenovno je zelo prijazna do uporabnika.

Mineralna volna

Mineralna volna je eden najbolj učinkovitih toplotno-izolacijskih materialov, saj zgradbo tudi zvočno izolira in protipožarno zavaruje. Z njo lahko izoliramo strehe, tlake, fasade, predelne stene, kotle, hranilnike, cevi, prezračevalne kanale, dimniške tuljave, protipožarna vrata, protihrupne ograje....

Kamena volna

Kamena volna je prav tako zelo kvalitetna rešitev za toplotno, zvočno in protipožarno izolacijo zunanjih zidov in streh. Kamena voda je tudi vodoodporna, a hkrati paropropustna, kar pomeni, da omogoča nemoten prehod vlage skozi ovoj zgradbe in ne povzroča zadrževanja vlage v prostoru.

Steklena volna

Steklena volna se uporablja kot izolacijski material za sisteme pregradnih sten in streh. Z njo bo stavba toplotno, zvočno in protipožarno izolirana. Material je človeku prijazen, ne vsebuje umetnih veziv in je odporen na mikroorganizme in staranje.

Ekstrudiran polistiren

Ekstrudiran polistiren (XPS) je zelo kvalitetna rešitev za izolacijo kletnih sten in tal, kjer obstaja večja nevarnost za vdor vode in vlago. Ekstrudiran polistiren je toplotno izolacijski material, ki ima edinstvene lastnosti, saj skoraj ne vpija vode (manj kot 0,4%), hkrati pa zdrži velike tlačne obremenitve. Material ima tudi visoko odpornost proti prehodu vodne pare.

img00020_20101022_0927.jpg

Prihranek

S kvalitetno izolacijo lahko prihranimo najmanj 50 odstotkov stroškov v primerjavi z enakim, a neizoliranim objektom. Z nanosom debelejše izolacije, montažo kvalitetnega prezračevalnega sistema in primerno zračnostjo stavbe pa se prihranki gibljejo okrog 70 do 80 odstotkov. Izolacija se torej zelo splača!