Če malčki popolnoma odklanjajo hrano ali se pred kosilom nabašejo s čokolado, če po hrani brskajo ali se z njo bašejo, je vsekakor možna nevarnost nepravilne prehrane. Razvade pri jedi uspe odpraviti le redkim staršem. Ne pomagata ne kazen ne nagrada. Otroci hitro opazijo, kako pomembna je staršem njihova prehrana, in jo uporabljajo kot orodje moči. Zato naj starši okoli hrane ne delajo prevelikega cirkusa.

Otroka ne smemo nikoli siliti, naj vse poje. Pri otrocih v nasprotju z odraslimi še vedno deluje naravni mehanizem lakota - sitost. Če je ta ritem moten, lahko kasneje pride do resnih prehranjevalnih motenj. Otroku ne smemo preveč naložiti na krožnik. Dajemo mu majhne obroke, pripravljamo mu občasne grižljaje v obliki jabolka ali kruhkov. Veliko otrok ne mara dušene zelenjave – ponudite jim jo presno. Korenček, pravkar pobran z domačega vrta, bo otrok s slastjo pogrizljal. Poskrbite, da bo otrok pred jedjo lačen. Obroki v družinskem krogu naj bodo neprisiljeno doživetje.

Ste pomislili na svoje navade?

Če pred otrokom niso varni ne čokolade ne bonboni, pomislite najprej na svoje navade. Pogosto otroci le posnemajo starše. Če otrokom sladkarije povsem prepovemo, iz njih naredimo skrivne sladkosnedneže. Raje določite pravila igre: sladkarije šele po jedi. Vztrajajte tudi, da si mora otrok po sladkarijah obvezno umiti zobe. Nikoli ga ne smemo s sladkarijami tolažiti ali nagrajevati. Otroku ponudimo zdrave posladke, suho sadje denimo.

Drugi tip otrok pa ni nikoli sit. Kakor hitro je kosilo mimo, ne mine čas, ko že govorijo, da so lačni. V akcijo morate takoj, kajti že v prvih dveh letih nastane osnova za kasnejšo preveliko težo. Stroge diete niso primerne, ker škodujejo. Otroka spodbujajte k športu, namesto sladkarij mu dajte sadje. Hrano pripravljajte s čim manj maščobe. Otroci, ki brskajo po krožniku in sestavine jedi »sortirajo«, pogosto teh sestavin ne marajo v obliki, v kakršni jim jih ponudimo. Poskusite drugače: zelenjavno juho zmiksajte, grah dajte v rižoto. Če ne mara mleka, sta odlično nadomestilo jogurt in sir. Če otrok ne mara mesa, mu dajte polnozrnate izdelke, jajca, mleko in stročnice. Nekateri otroci postanejo nekakšni specialisti. So obdobja, ko ne jedo nič drugega kot svojo najljubšo hrano: za kosilo denimo samo krompir in meso. To je po ugotovitvah psihologov normalno razvojno obdobje, ki v večini primerov ne traja dolgo.