Razstava predstavlja stanovanjsko arhitekturo modernega gibanja v Ljubljani iz obdobja med 1. in 2. svetovno vojno. Eksponati in spremno besedilo se geografsko navezujejo na Ljubljano kot središče družbenih procesov, skozi katere se je vzpostavljala kot upravno, gospodarsko in kulturno središče slovenstva. Pojem stanovanjska arhitektura namreč obsega stanovanjske in stanovanjsko-poslovne zgradbe, zasebne eno- in večdružinske hiše, ter vse standarde zidave in bivanja.

Razstavljene publikacije predstavljajo sočasno publicistično produkcijo arhitektov in arhitekturnih kritikov; arhitekturni kritiki so bili tisti čas sami arhitekti in umetnostni zgodovinarji. Arhitekturno publicistiko tistega časa dopolnjuje tudi nekaj avtobiografskih zapisov arhitektov. Avtor razstave, ki bo na ogled do 13. oktobra, je Veselin Mišković, ki bo obiskovalce popeljal na voden ogled konec septembra (datum bo objavljen kasneje).

Na razstavo, ki odpira vrata ob Svetovnem inženirskem forumu 2012 v Ljubljani, vabita Narodna in univerzitetna knjižnica in Inženirska zbornica Slovenije. Slavnostni govornik bo Aleksander Zorn, državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Na odprtju pa bosta navzoče nagovorila tudi predsednik Inženirske zbornice Slovenije mag. Črtomir Remec in ravnateljica Narodne in univerzitetne knjižnice Mateja Komel Snoj.