S pravilno uporabo senčil dosežemo tudi večjo energetsko učinkovitost, saj se zmanjša poraba: ogrevanja v zimskem času, energije za klimatske sisteme v poletnem času in energije za osvetlitev. Največjo funkcijo pred pregrevanjem imajo zunanja (tehnična) senčila, notranja (dekorativna) imajo samo funkcijo zaščite pred bleščanjem.

Zunanja, tehnična senčila so: žaluzije, rolete, screen roloji, polkna, brisoleji … Notranja, dekorativna senčila so: lamelne zavese, plise zavese, panelne zavese, notranji screen roloji, notranje žaluzije … Novost na našem tržišču, med notranjimi senčili, so zrcalne žaluzije. S svojo obliko usmerjajo direktne sončne žarke navzven, indirektno svetlobo pa v strop prostora.

Pomembno je, da senčila načrtujemo že v fazi projektiranja, saj jih je potrebno uskladiti s tehničnimi zahtevami. Te morajo biti usklajene z okni, fasado, elektroinštalacijami, avtomatizacijo ali povezavo z računalniškim sistemom.

Predlagamo, da senčila izberete istočasno z okni. Izberite senčila, ki nudijo največ učinkov senčenja, kot so: termično udobje, vizualno udobje, transparentnost navzven, zaščita pred vlomom in popolna zatemnitev. Udobje prilagajamo letnim časom in poleti s spuščenimi senčili zaščitimo prostor pred pregrevanjem, pozimi pa z dvignjenimi dogrevamo prostor. Na ta način si zagotovimo idealne temperature v prostoru in zmanjšamo stroške ogrevanja in hlajenja.

 

Več na: http://pevc-arhitekti.si