V bogatem jesenskem času pripravijo v Arboretumu za obiskovalce razstavo buč, ki z zanimivimi postavitvami okrasijo park. Buče imajo široko uporabnost - od kulinarike in farmacije pa vse do izdelovanja glasbil, vsekakor pa imajo svoje mesto tudi v mitologiji, pravljicah in simbolnem svetu. Razstava je na ogled do 7. oktobra.

Buča ali po Grkih imenovana tudi mogočna hči matere Zemlje, sodi med najstarejše gojene rastline, saj je bučne pečke divje rastočih vrst grizljal že paleolitski človek pred 15.000 leti. Buče izvirajo iz tropskih in subtropskih predelov vlažnih in zmerno suhih tropov starega in novega sveta. Najbolj znan in opevan pomorščak in raziskovalec sveta Krištof Kolumb (1451-1506) si je na Kubi ogledoval nasad buč in si to tudi zapisal v dnevnik. Tako je špansko ladjevje med preostalim tovorom pripeljalo tudi buče, katerih plodovi so zelo raznoliki tako po velikosti kot po barvi in obliki.

okrasne_trave.jpg

Sajenje tulipanov in okrasne trave

V vrtnem centru Arboretuma Volčji potok je naprodaj bogat izbor čebulic za vaš vrt: 140 sort tulipanov, 40 sort narcis in druge spomladanske cvetlice. Čebulice lahko kupite tudi v spletni trgovini. Nasveti za sajenje tulipanov so objavljeni na blogu Arboretuma. Trave sodijo v skupino trajnic, ki krasijo vrtove pozno v jesen. Zaradi dokaj toge rasti vnašajo v vrt posebno prefinjenost. Najlepše in najbolj uporabne vrste, njihove značilnosti in možnosti kombiniranja z drugimi rastlinami v vrtu vam bo v soboto, 22. septembra, med 11. in 12. uro predstavila krajinska arhitektka Andreja Vučer. Predstavitev bo izvedena le ob lepem vremenu.

otroska_delavnica_arboretum.jpg

Otroške delavnice in sprostitev v parku

Mavrične igrarije so tudi v septembru stalnica ob vikendih v Arboretumu Volčji Potok. Konec septembra pa pripravljajo prav posebno otroško delavnico, kjer bodo iz starega papirja naredili čudovit dekorativni papir. Da bo papir lepši, ga bodo sodelujoči okrasili s koščki rastlin. Za odrasle pa so v Arboretumu pripravili sklop aktivnosti pod imenom Sprostitev v parku. Septembra lahko obiskujete tečaj nordijske hoje in vadbo capoeire ali pa čajanke v parku s predstavitvijo kulture napitka vzhodnih starih civilizacij, preizkušnjo vrst čajev in izmenjavo izkušenj in znanja s področja zdravega načina življenja.