Postavitev na toploto ali sončno svetlobo

Usnjeno sedežno garnituro običajno postavimo v dnevno sobo tako, da upoštevamo praktičnost ter videz. A če ste jo postavili poleg vira toplote, na primer radiatorja, se bo uničevala. Toplota namreč usnje pretirano izsuši in s tem poškoduje, zato je manj prožno in prične pokati. Tudi v bližino velikega panoramskega okna na južni strani hiše je ne postavite – če bo na njo ves čas sijalo sonce, bo usnje obledelo in se uničilo.

Proč s časopisi in revijami

Če pustite na usnjeni sedežni garnituri ležati časopis, revijo in v nekaterih primerih celo knjigo, tvegate, da boste imeli črke in slike nazadnje natisnjene na usnje, ne pa zgolj na papir. Takšne dodatne kopije gotovo ne potrebujete, zato materialov za branje nikoli ne pustite na usnju.

Neredno obračanje in stresanje blazin

Usnje je primerno za oblazinjeno pohištvo ravno zato, ker izredno lepo drži obliko. A le, če skrbimo za to. Če blazine nikoli ne stresemo in ne obrnemo, temveč je vedno »zaležana«, se bodo na njej naredile gube oziroma bo usnje zapognjeno, kar je nemogoče odpraviti – usnja pač ne moremo kar zlikati.

Nabiranje prahu

Usnjeno pohištvo je treba vsak teden obrisati s krpo, da se na njem ne nabira prah. Uporabljate lahko navadno krpo, krpo iz mikrovlaken ali pa tudi krtačo za prah na sesalniku – glavno, da prah odstranite, preden se zažre pregloboko, še posebej ob robovih in šivih.

Neprimerna čistila

Za usnjeno pohištvo nikoli ne uporabljajte čistil, ki niso namenjena prav temu. Torej brez mil in detergentov, pršil, olj in polirnih sredstev, ki niso za usnje in ga lahko poškodujejo. Upoštevajte navodila proizvajalca, ki ste jih prejeli ob nakupu, kadar ste v dvomih, pa se raje obrnite na profesionalce. In ne pozabite: suha krpa ter vlažna krpa in nekaj mlačne vode so vse, kar običajno potrebujete.

Več na: www.marmelina.si