Če smo na sedežni garnituri navajeni poležavati, potrebujemo večje ležalne površine, tako izberemo model s poudarkom na širših sediščih in mobilnih naslonjalih, ki jih lahko po potrebi premaknemo in si ustvarimo še dodaten prostor. Zelo praktični so tudi premični tabureji večjih dimenzij, s katerimi si poljubno ustvarjamo prostor. Videz takih sedežnih garnitur je po navadi bolj enostavnih pravokotnih oblik z nižjimi naslonskimi deli. Primerne so
za srednje do večje bivalne prostore, da sedežna garnitura ni utesnjena med druge elemente in pustimo prostoru, da diha.

zakelj_284_1.jpg

Primerno naslonjalo za sedenje

Če sedežno garnituro uporabljamo večinoma za sedenje in nam je pravilno sedenje bistvenega pomena, sedežna garnitura ne sme imeti preširokega sedišča, naslonjalo pa naj nam podpira hrbet. Tudi višina je pomembna, kajti udobneje bomo sedeli, če nam naslon podpira tudi glavo. Lahko že v sami zasnovi izberemo višji model sedežne garniture, lahko pa višino dosežemo tudi z za to prirejenimi vzglavniki, ki so lahko nastavljivi, tako si po želji ustvarimo idealno pozicijo. Prednost vzglavnika je tudi ta, da sedežne garniture ne naredi preveč masivne, temveč jo dodatno popestri, saj estetsko in domiselno oblikovan vzglavnik predstavlja tudi neke vrste okras sedežni garnituri.

V zadnjem času je vse več tudi številnih mehanizmov, ki ponujajo še večje možnosti uporabe sedežne garniture. Različni preklopni in relax mehanizmi z eno potezo iz sedišča ustvarijo ležalnik, ki istočasno podpira glavo in noge. Take funkcije so praktične predvsem pri manjših postavitvah sedežne garniture, kjer si lahko na manjši površini kombiniramo različne načine sedenja in uporabe sedežne garniture.

zakelj_284_2.jpg

Oblika naj bo prilagojena zasnovi prostora

Pri izbiri oblike sedežne garniture je pomembno, da jo prilagodimo zasnovi prostora. Za moderno zasnovane prostore imamo pri izbiri oblike bolj proste roke, saj je sedaj na trgu več modernih in sodobnih modelov sedežnih garnitur. Za klasično opremljene prostore lahko vseeno izberemo sodobnejšo obliko sedežne garniture, vendar raje na posegajmo po izrazito futurističnih oblikah.

Tudi barva sedežne garniture je pomembna, saj garnitura predstavlja osrednji del prostora in je tudi najbolj opažen element. Pri večjih prostorih z veliko naravne svetlobe imamo več možnosti izbire barve. Lahko se odločimo za močnejše ali temnejše odtenke, saj ni bojazni, da bi s temnejšo barvo zastrli prostor. Pri manjših prostorih z manj naravne svetlobe pa raje posezimo po svetlejših odtenkih, s čimer bomo posvetlili prostor in ga optično povečali.

Nakup sedežne garniture ne sme biti impulziven nakup, ampak tehtno premišljen, saj jo kupujete za daljše časovno obdobje. Sedežna garnitura je element v prostoru, ki ga uporabimo takrat, ko si zaželimo sprostitve in počitka, zato je pomembno, da nam to tudi omogoča.

Nekaj sedežnih garnitur iz programa Pohištva Žakelj si lahko ogledate v naši fotogaleriji.