Kemične spojine, ki so v osvežilcih prostorov, pogosto dražijo dihala in oči ter so tudi zdravju škodljivi alergeni. V takih prostorih se ne počutimo dobro, zato se jih podzavestno ali zavestno izogibamo. Se vam je že zgodilo, da ste pobegnili iz trgovine, lokala ali taksija, ki je bil umetno odišavljen? Tisti, ki so ozaveščeni, uporabljajo naravne dišave in naravna eterična olja, ki so namenjena za odišavljenje prostorov in so tudi dodatek masažnim oljem in kopelim ter primerna za aromaterapijo. Dišavljenje pa ni dovolj, za svež vonj stanovanja je treba narediti veliko več.

remic_sivka.jpg

Ugotovimo in odpravimo vzroke za neprijeten vonj stanovanja

Ugotovimo, kaj je vzrok za zatohel in slab zrak v stanovanju. K temu prispevajo starost stanovanja, prebivalci, živali, če jih imamo, slaba vleka nape v kuhinji in prezračevalnih dimnikov, neredno in slabo čiščenje prostorov, neustrezno prezračevanje prostorov ter kopica nepotrebne navlake, ki se sčasoma nabere. Zavedati se moramo tudi, da vsa pohištvena oprema, naprave, preproge, stene in tla v stanovanju izhlapevajo določene škodljive snovi in imajo svojevrsten vonj, ki ga ne bomo mogli pregnati, če smo še tako prizadevni pri čiščenju stanovanja. Ali je torej svež in dišeč vonj stanovanja le utopija in kaj lahko naredimo za to, da se temu idealu približamo in da se bomo doma bolje počutili?

remic_sivka2.jpg

Za začetek – pravilno prezračevanje

Poleti, ko imamo okna praviloma odprta, se stanovanje dobro zrači, v drugih letnih časih pa moramo poskrbeti za zadostno zračenje stanovanja. Pravilno zračimo z odpiranjem oken vsaj dvakrat na dan, in to za najmanj 5 do 10 minut. Prostore moramo nujno prezračiti tudi takrat, ko kuhamo, ko se kopamo, ko npr. sušimo perilo v stanovanju, po čiščenju stanovanja in podobno.

remic_sivka3.jpg

Stanovanje naj diha in naj bo čisto

Po feng šuju se v prostoru počutimo dobro le, če je prostor skladen – če se energija či lahko dobro pretaka. Če je v stanovanju polno navlake ali če je stanovanje prenatrpano, je pretok energije moten. Torej naredimo najprej red in zavrzimo odvečne predmete oziroma jih shranimo v shrambo. Pri čiščenju stanovanja, ki mora biti seveda redno, ne uporabljajmo agresivnih čistil, temveč v največji meri naravna čistila, kot so navadno milo, limona, kis, sol, soda bikarbona itd.

remic_sivka4.jpg

Naravni osvežilci zraka

Prijetno dišečo oazo lahko pričaramo s pomočjo naravnih sestavin. V naravi ali na vrtu naberemo najrazličnejše dišeče cvetove, zelišča, semena, jih posušimo in naredimo potpurije, dišavne vrečke, osvežilce prostorov, dišeča mila, losjone in še marsikaj drugega. Eterično olje in druge sestavine, ki jih bomo potrebovali, pa dobimo v lekarni ali trgovini z naravnimi pripravki. Ob pestrosti in raznolikosti vonjav sta še vedno v ospredju sivka in vrtnica, ki so ju poznale že naše babice in z njima uspešno preganjale slab vonj in škodljivce v stanovanju.

remic_sivka6.jpg

Sivka odišavi in odganja molje

Za odišavljenje prostorov, predvsem omar, in kot naravno sredstvo proti moljem je najprimernejša sivka, ki jo gojimo tudi v Sloveniji. Cvetove posušene sivke običajno shranimo v vrečke. Ni potrebno, da so dolgočasne, lahko jih okrasimo, tako kot so to storili pri Pro-Maku, d.o.o., iz Ljubljane. Posušena sivka je obstojna več let, vrečke pa moramo od časa do časa premečkati, da vonjave pridejo na površje.

O ustvarjanju z naravnimi materiali in več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah lahko preberete v priročniku Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE. Knjigo je izdala založba Littera Picta, 2011, in je že doživela ponatis. www.hobi-ustvarjanje.si.