Običajno so manjši okrasni predmeti v prostoru razstavljeni na lahko dostopnih nizkih mestih, na primer na policah, omarah in mizah, kar pa predstavlja potencialno nevarnost za najmlajše, ki tako radi plezajo in se vzpenjajo na najbolj nemogoča mesta ter mimogrede po nesreči prevrnejo vašo priljubljeno zbirko dragocenih vaz. Dragi dekor in druge dodatke zato preventivno zavarujte!

Določite problematična mesta

Za začetek pomislite, v katerih kotičkih doma se vaš otrok najraje in najpogosteje zadržuje, plazi in igra. Ta območja naj postanejo vaša prioriteta: natančno in z vseh perspektiv preglejte vsak element dekoracije v prostoru, da pravočasno odstranite oziroma premaknete vse ovire, ki bi malčka ovirale ali pritegnile njegovo pozornost. Potencialno nevarne predmete premaknite na druga višje ležeča mesta, ki so otroku nedosegljiva, denimo na najvišjo polico ali vrh omare.

pred_otroki_zascitite_dekor_0.jpg

Dekor naj bo otroku prijazen

Če se atraktivni dekoraciji nočete povsem odpovedati, hkrati pa želite poskrbeti za najboljšo varnost svojih potomcev, izberite dekor, ki bo očaral tudi vaše otroke. Uporabite čim bolj mehke materiale, tkanine in svetle barve, kot so barvite preproge, na katerih umazanija ni tako hitro opazna, mehke igrače, žoge in lahko okrasje brez ostrih robov. Odločite se za svetla svetila in belo posteljnino, saj bo prostor na ta način videti veliko bolj zračen in svetel, tako da se otrok ne bo spotaknil v temi.

Odstranite potencialno nevarne predmete

Priporočamo vam, da za popestritev domovanja izberete oblazinjeno dekoracijo ali dekor iz plastike, medtem ko se uporabi hitro lomljivega stekla raje izognite. Steklene izdelke zato premaknite stran na varno lokacijo, poleg tega pa morate najmlajšim omejiti tudi dostop do ostrih lesenih predmetov, s katerimi se zlahka poškodujejo celo odrasli.

pred_otroki_zascitite_dekor.jpg

Prostor pustite čim bolj nezapolnjen

Soba, v kateri se mladi radovednež najraje zadržuje, naj bo čim bolj zračna, oblazinjena z mehkimi tkaninami in prostorna. Velike kose pohištva, ki jih bolj poredko uporabljate, odnesite ven v drugo sobo in naredite prostor. Po celi površini tal položite udobne preproge, namesto pohištva iz trdnih in masivnih materialov pa raje posezite po izdelkih iz poliuretanske pene in ne nazadnje vrečah za sedenje. Na odprte police in drugo pohištvo razstavite čim manj okrasja.