Ste naveličani, da je vaša klet videti kot stara in umazana pralnica? Nihče ne mara pogleda na kupe izpostavljenih cevi in žic, ki so med seboj neurejeno zapletene v vseh smereh, zato se lotite prenove. V nadaljevanju preberite, kako lahko preuredite neizkoriščeno klet v sobo za preživljanje prostega časa in druženje z domačim barom, kotiček za otroško igro, domačo telovadnico, dodatno kuhinjo, kopalnico ali ne nazadnje spalnico za goste.

Obloge za strop in stene

Ker je kletni prostor običajno relativno vlažen predel doma, ga morate najprej kakovostno dodatno (hidro)izolirati ter zakriti izpostavljene žice in cevi. Stene in strop lahko dokončate z ometom ali pa se odločite za vgradnjo elegantnega spuščenega stropa. Strop lahko prekrijete tudi z lesenimi deskami, s katerimi lahko obložite tudi del ali kar vse stene, če želite ustvariti podobo domačne dnevne sobe. Čeprav lesene obloge niso najpogostejša izbira v kletnih prostorih, so dobre za akustiko in kot dodaten sloj izolacije.

klet_spremenite_v_udoben_prostor.jpg

Talne obloge

Če ste izbrali lesene stenske plošče, podporne stebre ali lesene tramove za pod strop, po tleh položite še lesene talne obloge iz istega masivnega lesa. Takšna tla bodo trpežna in bolj ekonomična, čeznje pa lahko še vedno položite poljubne preproge, če želite območje denimo vizualno ločiti na več predelov. Priporočamo vam, da lesen strop kombinirate z lesenimi talnimi oblogami, medtem ko stene prebarvate v kontrastno barvo.

Pravilna razsvetljava

V kleti po navadi primanjkuje naravne svetlobe, zato boste potrebovali več svetil. Na strop lahko vzporedno ali v obliki vzorca namestite par svetil v želenem stilu, tako da dosežete v celem prostoru enako stopnjo osvetlitve. Omislite si še kakšno atraktivno talno svetilko ali svetila, ki jih pritrdite na steno.

klet_spremenite_v_udoben_prostor_2.jpg

Uporabite stare elemente za shranjevanje

Ko ste poskrbeli za vse našteto, se lahko lotite izbora pohištva in dekoracije. Pobrskajte med starimi predmeti, ki ste jih ves ta čas shranjevali v kleti, saj boste zagotovo našli kaj povsem uporabnega. Star zabojnik lahko denimo predelate v odprte police ali klubsko mizico, za sedenje pa izberite udobno sedežno pohištvo, ki ga lahko prenesete tudi iz drugih prenatrpanih bivalnih prostorov, kot je dnevna soba. Kot prostor za shranjevanje in odlaganje reči vam lahko služi na novo prebarvana lestev, po drugi strani pa lahko za čim boljši izkoristek majhnega prostora kupite tudi pohištvo po meri.