Življenje brez mikrovalovne pečice ima svoje prednosti: pripravljene jedi so boljšega okusa, za druge načine ogrevanja hrane je pogosto potrebne manj energije, strah o škodljivih stranskih učinkih sevanja pečice pa je povsem odveč.

Kako brez mikrovalovne pečice naredite pokovko?

Če imate doma mikrovalovno pečico, verjetno obožujete pokovko. Ampak ste vedeli, da lahko pokovko povsem enostavno pripravite kar na štedilniku? Kar morate storiti, je, da v velik lonec s tesnim pokrovom dodate približno tri žlice rastlinskega olja in vse skupaj segrejete na srednje vročem ognju. V posodo vrzite dva ali tri zrna koruze in počakajte, da se razpočijo. Nato v lonec stresite eno tretjino skodelice koruznih zrn za pokovko, vse skupaj pokrijte in posodo nežno obračajte, da se vsa zrna namažejo z oljem. Ko se pokanje zrn upočasni oziroma skoraj preneha, pokovko stresite v skledo, jo posolite in prelijte z želeno omako.

pokovka_na_stedilniku.jpg

Kako pogrejete pico?

Namesto v mikrovalovni pečici lahko pico pogrejete tudi v običajni kuhinjski pečici ali s pomočjo opekača kruha. Pico enostavno položite na papir za peko in porinite v pečico, ki naj bo ogreta na nižjo želeno temperaturo, na primer 60 stopinj. Če boste uporabili opekač kruha, pa pico z obeh strani ovijte v papir za peko.

Odmrzovanje hrane

Če načrtujete vnaprej, lahko živila odtalite čez noč v hladilniku, poleg tega pa jih možno odmrzniti tudi v posodi s hladno vodo. Svetujemo vam, da vodo zamenjate vsake pol ure, živila pa postavite v nepropustno embalažo. Za odmrzovanje nikoli ne uporabljajte tople ali vroče vode – čeprav bo delo opravljeno hitreje, s tem tvegate razvoj bakterij in zastrupitev s hrano. Seveda lahko zamrznjena živila tudi neposredno skuhate, vendar bo to trajalo dlje časa.

odmrzovanje_v_hladni_vodi.JPG

Kako pogrejete testenine, riž ali juho?

Vse omenjene in tudi druge jedi zlahka pogrejete kar na štedilniku. Jedi stresite v običajen lonec, jim dodajte malo vode ali sveže zelenjave in segrejte na srednje nizki temperaturi. Vse skupaj ves čas mešajte, saj bo tako okus boljši, obenem pa se hrana ne bo prijela na dno posode.

Mehčanje masla

Mehčanje masla brez mikrovalovne pečice je lahko dolgotrajna naloga, zato posezite po alternativni metodi. Priporočamo vam, da maslo položite v manjšo posodico, v večjo posodo pa do polovice nalijete toplo vodo. Manjšo posodico z maslom nato postavite v večjo skledo z vodo in pustite, da se maslo počasi zmehča.