Slikarji so umetnost slikanja s pomočjo čopičev razvili do maksimuma, njihovi nasveti glede uporabe tega orodja pa so enako uporabni tudi pri barvanju. Zato poglejmo nekaj opozoril na napake pri uporabi in vzdrževanju čopičev, ki jih navajajo slikarski priročniki.

Slikarski nasveti

Najprej moramo omeniti površno čiščenje čopiča. Če namreč iz ščetin ne spravite vse barve, se bo posušila in otrdila čopič. Namakanje čopičev v vodo ali razredčilo ni rešitev za povečevanje trajnosti. Slikarji pravijo, da močan pritisk na podlago obremenjuje ščetine – upogiba jih in po daljši taki uporabi se ne bodo več pravilno poravnale. Enako velja tudi za malarske čopiče, ožje in širše.  Čopiči za barvanje so pogosto podcenjeni, njihova vloga pa je zelo pomembna. Še zlasti pri barvanju z lazurami in drugimi finimi barvami, posebno prozornimi. Slabši čopiči bodo namreč puščali dlake, te pa bomo opazili šele potem, ko se bo barva posušila.

Umetni in naravni 

Osnova za čopiče iz naravnih vlaken je kitajska svinjska dlaka, ščetina. Imajo posebne farme, kjer gojijo svinje posebej za pridobivanje ščetin za čopiče. Nnajbolj kakovostni čopiči so iz črnih dlak, to pa zato, ker naj bi bile te mehkejše od belih, ki jih pridobijo največ. Originalna ščetina je votla, je kot cev razdeljena na tri prekate. Čopič tudi ne sme biti ravno odrezan. Tak čopič ne bo držal zadostne količine barve, ker so razcepljene konice odrezane.
Čopiče iz umetnih poliestrskih vlaken so v petdesetih letih prvi začeli proizvajati Američani. Danes jih uporabljamo predvsem za vodotopne barve in za apnene premaze. V teh dveh primerih naj ne bi uporabljali čopičev iz naravne ščetine, ki se pri tej uporabi razkraja, lomi in koščki ostajajo pomešani na barvani podlagi.

Ozki in široki 

Čopiče delimo tudi glede njihove oblike. Ploščati imajo široko ploskev, tako da lahko z eno potezo pobarvamo različno široko površino, in ti se najpogosteje uporabljajo tudi za barvanje lesenih površin. Veliki čopiči za strop in stene pa so klasična orodja za beljenje. Okrogle čopiče uporabljajo pleskarji, saj se z njimi najenostavneje pobarva predmete, ki imajo veliko vogalov in ostrih prehodov.

In na kaj je treba biti pozoren pri nakupu čopiča? Kakovosten čopič mora imeti večino ščetin obrnjenih z razcepljenim koncem proti vrhu. To lahko ugotovite tako, da nekaj ščetin razvlečete in pogledate proti svetlobi. S pravilno razporejenimi ščetinami boste lažje razvlekli barvo po površini.