Črna plesen raste v vlažnih predelih domov in drugih objektov – črne lise lahko tako najdete na različnih območjih v zaprtih prostorih, od tal, sten do stropov, še posebno rade pa se pojavijo v bližini kopalne kadi, okoli kabine za prhanje in drugje. Čeprav majhni madeži črne plesni po prepričanju nekaterih strokovnjakov običajno niso razlog za preplah, pa lahko resen problem predstavljajo večja območja, na katerih je zrasla plesen.

what_are_the_symptoms_of_mold_exposure.jpg

Najpogostejši simptomi zastrupitve

Črna plesen lahko povzroči resne zdravstvene težave pri ljudeh, saj v zrak sprošča strupene spore. Ko te spore vdihavate, pa resno škodite pljučem in celemu telesu, zaradi tega se naučite pravočasno prepoznati številne simptome zastrupitve, ki so (pre)mnogokrat spregledani. Med slednje spadajo pogosti glavoboli, utrujenost, bolečine v mišicah in krči, vneto grlo, pekoče ali pordele oči, občutljivost oči na svetlobo, diareja, bolečine v trebuhu, kovinski okus v ustih, nočno znojenje, težave s koncentracijo, omotica, bolečine v prsih in ne nazadnje boleča menstruacija.

Črna plesen pa je med drugih odgovorna tudi za številne simptome, ki niso tako pogosti, na primer depresijo, napade panike, krvavenje iz nosu, težave s koncentracijo, slabost in bruhanje, epileptične napade ter simptome, podobne prehladu. Če opazite katerega od omenjenih znakov, ste bili najverjetneje izpostavljeni črni plesni, ki je lahko v nekaterih izrednih primerih celo smrtno nevarna.

odstranjevanje_crne_plesni.jpg

Odstranjevanje črne plesni

V primeru, da črna plesen v domu zavzema majhno območje, jo lahko odstranite kar sami. Uporabite eno od številnih čistil, ki jih lahko najdete na trgu za zatiranje plesni, preden začnete, pa natančno preberite navodila za uporabo, na roke nataknite zaščitne rokavice ter čez usta in nos zaščitno dihalno masko. Če denimo želite odstraniti plesen iz betona, je učinkovita rešitev mešanica belila in vode v razmerju ena proti štiri. Med odstranjevanjem plesni prostor dobro prezračujte, tako da odprete vsa okna in vrata, dokler se beton povsem ne posuši.

Črna plesen zlahka prodre skozi zidove tudi nekaj časa zatem, ko je stavba utrpela poškodbe zaradi vode ali vlage. Zato bodite pozorni na naslednje znake, ki kažejo na pojav plesni v vaših stenah: majhne izbokline na površini stene, razpokanost ali luščenje barve in med drugim razbarvanje zidu. Nevarna plesen brez težav raste tudi v drugih kotičkih stanovanja, recimo pod preprogami in v izolacijskih materialih. V tem primeru se za pomoč obrnite na strokovnjaka, ki vam bo črno plesen pomagal odstraniti na varen način.