»Veseli nas, da smo del tako pomembne in velike razstave ključnih umetnikov našega časa. Gre za dokaz, da smo od začetka do danes prehodili uspešno pot, ki nam omogoča pojavljanje tudi na tako velikih kulturnih dogodkih. Upamo, da bo gospod Reyes v sklopu razstave užival v našem objektu in svoj pogled ter vizijo umetnosti uspešno prenašal na obiskovalce,« je povedal direktor Lumarja Marko Lukić. Lumar sodeluje s svojo hišo v sklopu partnerskega sodelovanja Green Building Group, ki je za dOCUMENTO (13) pripravil 24 hiš za umetnike. dOCUMENTA (13) bo v Kasslu potekala do 16. septembra 2012.

Največja razstava svetovne sodobne umetnosti

dOCUMENTA (13), najpomembnejša razstava svetovne sodobne umetnosti, od 9. junija do 16. septembra poteka v nemškem Kasslu. Gre za razstavo, ki poteka vsakih pet let, tokratna je že trinajsta. Na letošnji razstavi pričakujejo 750.000 obiskovalcev, medtem ko lista sodelujočih umetnikov obsega 297 imen, med sodelujočimi umetniki je bil tudi Salvador Dali. Med umetniška dela sodijo kiparstvo, performance, inštalacije, raziskave, slikarstvo, fotografija, film, tekstovna in video dela, kakor tudi objekti in eksperimenti iz področij umetnosti, politike, literature, filozofije in znanosti. S svojim sodelovanjem in izdelavo 24 ekoloških montažnih objektov omogoča Green Bulding Group uresničevanje »Trajnostne razstave«.

36_pedro_reyes_sanatorium.jpg

V zgodovinsko impresivnem parku Karlsaue in Kulturbanhofu je družba postavila osem objektov po željah in predstavah umetnikov. Z individualno izdelanimi hišami in edinstvenimi možnostmi projekcijskih sten za programe ter inštalacije bodo lahko nagovarjali obiskovalce. Hiše so večinoma narejene iz lesa in drugih okolju prijaznih materialov. Ob koncu dOCUMENTE (13) bodo hiše odstranili in povrnili prvoten videz naravnih lepot parka. »Trajnostni razvoj je temelj naše poslovne dejavnosti in tematsko prepleta letošnjo dOCUMENTO (13). Ohranitev narave in okolja za prihodnje generacije je globoko zakoreninjeno v našem podjetju. S svojim sodelovanjem želimo aktivno prispevati k varstvu okolja in proti podnebnim spremembam. Trajnostna razstava v parku Karlsaue je idealna osnova, s katero lahko sledimo našim ciljem in viziji,« je povedal dr. Wolfgang Marka, direktor Green Building Group.

Odnos med umetnostjo in svetom

Nad sodelovanjem z družbo Green Building Group je navdušena tudi umetniška vodja dOCUMENTE (13) Carolyn Christov-Bakargiev: »Vesela sem, da je Green Building Group partner Documente (13). Z njihovo pomočjo je bila omogočena moja vizija, v Karlsaue ustvariti prostor, ki združujejo umetnost in naravo. Med hojo ali kolesarjenjem skozi zelen park naleti obiskovalec na majhne hiše, ki so bile vsaka posebej oblikovane za podporo viziji posameznega umetnika. Opazovalec bo tako spodbujen k razmišljanju o odnosu med umetnostjo in svetom kot celoto, njenih procesih spremembah, ekologiji, njeni preprostosti in lepoti.«

Kot simbol odgovorne uporabe naravnih virov, bosta Green Building Group in dOCUMENTA (13) po razstavi izbran objekt dala na razpolago socialnim in kulturnim ustanovam.