Velikost posameznega elementa izbranega materiala je seveda odvisna od tega, kaj želite z njim narediti. Manjši elementi so idealni za izdelavo raznih vzorcev, večji pa so bolj primerni za prekrivanje večjih površin.

Večji elementi

Večji elementi so po večni izdelani iz betona. Ker se ga da obdelati na različne načine, je izbira zares pestra. V to kategorijo sodijo tudi plošče iz naravnega kamna, ki so najpogosteje ročno obdelane. Zaradi ne ravno nizke cene pred nakupom preverite, če so odporne proti zmrzali in kako se "obnašajo", kadar so mokre. Na voljo je tudi tako imenovani umetni kamen, katerega osnova je beton, je pa izdelan tako zelo dovršeno, da ga skorajda ni mogoče razločiti od naravnega kamna.

cottage_garden_design_1.jpg

Manjši elementi

Med manjše elemente sodijo razne vrste opek, granitne kocke in keramične ploščice. Opeke dajejo vrtu toplino in prefinjen videz. Izdelane so lahko iz gline ali pa betona. Pri nakupu pazite, da so namenjene za zunanjo uporabo, sicer v njihovi lepoti ne boste mogli uživati dolgo časa. V to kategorijo prištevamo tudi granitne kocke različnih dimenzij, ki sicer delujejo grobo, so pa zato toliko bolj čvrste. Še posebno lepo delujejo, če jih zložimo v okrogli ali serpentinasti obliki. Zaradi svojega dokaj monotonega videza (samo) z njimi ne prekrivajte večjih površin. Na voljo je tudi ogromno keramičnih ploščic. Pazite, da boste izbrali takšne, ki so namenjene za zunanjo uporabo in nimajo drseče podlage.

Razbijte monotonost vrta

Tlakovci so idealni za razbitje monotonosti in dodajanje kontrasta. V ta namen lahko posežete po manjših ali večjih prodnikih, drugih zdrobljenih kamnih ali lesu. Z njimi lahko uredite potke, dovoz, jih položite med gredice ali pa "označite" določen del vrta, na primer otroško igrišče, prostor za posedanje…

Robniki in stopnice

Robniki so tako okrasni kot funkcionalni element. Z njimi lahko pregradite posamezne dele vrta ali pa ogradite gredico, tako da vam na zelenico veter iz nje ne nanaša zemlje. Za izdelavo robnika lahko uporabite različne materiale, od opeke do lesa, kovine, plastike... Stopnice so zelo atraktiven okrasni element vrta. Zato jih – če le imate to možnost – postavite. Že samo z dvema boste namreč vrtu dali videz razigranosti. Izdelate jih lahko iz katerega koli materiala, najlepša kombinacija pa je kamen, kamen – les ali samo les. Lahko se poigrate tudi z oblikami, pazite le na funkcionalnost – njihovo trdnost in udobnost (nikar jih ne postavite preveč narazen).

steps.jpg

Drugi elementi

Najbolj naraven element za tlakovanje vrta je les. Ta material se zelo lepo poda ob kamen, pa tudi ob vodne površine. Je pa les v primerjavi z betonom, kamnom ali cementom veliko manj obstojen. Če se odločite zanj, izberite takšno vrsto, ki je odporna na vlago in vodo, denimo tikovino. Je pa ta relativno draga. Vrt lahko zelo atraktivno "pregradite" tudi s travo. To predvsem pride v poštev pri velikih površinah, kjer lahko določene predele pustite nepokošene ali pa posadite različne vrste trave. Zelo edinstven videz boste dosegli tudi s kombinacijo različnih elementov. Travnik lahko denimo "okrasite" s kamnitimi ali betonskimi ploščami in jih uporabite za hojo po njem. Pri kombiniranju različnih elementov pazite, da vas ne zanese, sicer bo vse skupaj izpadlo zmedeno namesto lepo.