Njihovi aduti so najvišja kakovost zgrajenih objektov, znanje, izkušnje ter vrsta mednarodnih potrdil kakovosti in certifikatov, kot sta znaka CE in ÜA ter certifikat Minergie in certifikat Passivhaus Instituta. V zadnjih letih so tako po načelu ekogradnje zgradili več nizkoenergijskih prestižnih vil nad jezerom Maggiore v Italiji. Pomemben projekt je bila tudi gradnja naselja šestih luksuznih vil v mondenem kraju Attalens ob Ženevskem jezeru v Švici. Postali so tudi nekakšen hišni izvajalec za direktorje bank v Švici, nekaj izjemno zahtevnih in elitnih stanovanjskih hiš pa so zgradili tudi v Sloveniji. Dobre rezultate, dosežene v Avstriji, Švici, Italiji, Franciji in Angliji, in stabilne tržne deleže na teh trgih želi Marles še povečati, zlasti še na trgu Nemčije in Italije prek sodelovanja z različnimi lokalnimi partnerji.

V Sloveniji vodilni

V Sloveniji bo podjetje Marles hiše po pričakovanjih še okrepilo položaj največjega proizvajalca montažnih objektov oziroma objektov z leseno okvirno konstrukcijo. Tudi v prihodnje se bo trudilo, da bodo njegovi montažni objekti standard energetsko varčnih, varnih ter do okolja prijaznih objektov.

Številne novosti

Novosti uvaja tako na področju tehnologije kot tudi arhitekture in v prodaji. Posebno pozornost so v podjetju letos namenili uporabi materialov naravnega izvora ter celotni izvedbi objektov, vključno z obrtniškimi deli. Ob tem pa ne zanemarjajo arhitekturne podobe objektov. S tehničnim razvojem, uspešno prodajno strategijo ter standardizirano proizvodnjo doma in v tujini je uspelo podjetju Marles hiše doseči načrtovane prihodke v letu 2012, izjemno uspešno pa je tudi leto 2013, saj je podpisalo že več pogodb za izgradnjo individualnih hiš ter prejelo sklep o izbiri za izvajalca treh vrtcev v Sloveniji in enega v tujini. Tudi v Sloveniji gradi več izjemno zahtevnih in elitnih stanovanjskih hiš.

V hiši znanje študentov

Podjetje Marles hiše sodeluje tudi z univerzitetnimi in drugimi znanstvenoraziskovalnimi ustanovami. Tako je pravkar zaključilo predajo Razvojnega projekta inovativnega modela pasivne lesene hiše, ki so ga razvili na Univerzi v Mariboru Fakulteti za gradbeništvo pod vodstvom dekana dr. Miroslava Premrova in dr. Vesne Žegarac Leskovar. V okviru arhitekturnih delavnic študentov gradbeništva in arhitekture so za Marles hiše razvili več različnih tipov hiš, izmed katerih so se strokovnjaki omenjenih fakultet in Marlesa odločili za optimalno zasnovo pasivne stanovanjske hiše sodobnega videza, ki sta jo idejno zasnovali študentki arhitekture Sanda Moharić in Maša Kresnik. Hišo so nato skupaj s študenti gradbeništva Miho Pukšičem, Klaro Mihalič in Anžetom Roscem pod vodstvom že omenjenih mentorjev ter tudi ob pomoči dr. Erike Kozem Šilih razvili do faze projektov za izvedbo. Slovesna predaja projekta je bila po večmesečnem delu opravljena konec aprila, ko so predstavniki univerze celoten projekt predali Marlesu.  Arhitektura hiše je zasnovana tako, da je čim bolj skladna s slovensko tipologiji hiš in hkrati ustreza zahtevam ter potrebam sodobnega uporabnika. V podjetju Marles hiše so se že odločili, da jo vključijo v svoj prodajni program, v najkrajšem času pa bodo zanjo oblikovali posebno ponudbo. Kupci bodo tako lahko dobili izdelek, ki je plod vrhunskega znanstvenoraziskovalnega dela, po ugodni ceni.

Montažna gradnja prodira

Montažna gradnja je postala trend, vendar to ni zgolj rezultat marketinških aktivnosti, pravijo v podjetju Marles hiše. Gre za vse večje zavedanje o tem, da je lesena montažna gradnja zdrava in da minimalno obremenjuje okolje, obenem pa je hitra in ekonomična. Njen razvoj bo, skladno z direktivami Evropske skupnosti, usmerjen v zagotavljanje še večje toplotne učinkovitosti in še večjo stopnjo uporabe lesa in drugih naravnih materialov, ne samo v konstrukciji, ampak tudi pri fasadnih elementih, izolaciji ter stavbnem pohištvu. Gradnja energijsko varčnih hiš z vključevanjem obnovljivih gradbenih materialov poleg pomembne ekološke note prinaša tudi minimalne stroške vzdrževanja v celotni življenjski dobi objekta. Vse večji pomen pa dobiva tudi gradnja z ekološkimi materiali. V Marlesu so tako razvili sistem EKO in EKO NATURA, kjer so vgrajeni izključno ekološki materiali – les in celulozna vlakna. Les, ki je glavni konstrukcijski material, poleg tega pa je v obliki lesenih vlaken in lesnovlaknenih plošč tudi izolacijski material. Les, ki velja za tradicionalen gradbeni material, tako vse bolj postaja surovina prihodnosti. K temu pa prispeva tudi razpis Eko sklada RS, ki spodbuja gradnjo energetsko učinkovitih objektov iz naravnih materialov. (mf