Pameten izbor pohištva

Tako kot otroci prerastejo oblačila in čevlje, lahko prerastejo tudi pohištvo. Še posebej, če najprej kupite tistega, ki je namenjeno dojenčkom in vam bo služilo zgolj prva tri leta, nato pa boste morali kupiti pravo otroško sobo ter kasneje še mladinsko sobo. In to po možnosti za vsakega otroka posebej, saj bo prvi deček in druga deklica. Da sploh ne govorimo o tem, na koliko različnih načinov znajo mulčki pohištvo popolnoma uničiti…

Da se temu izognete, je najbolje, da že na samem začetku kupite kakovostno pohištvo, ki bo preneslo tudi najbolj drzne otroške eksperimente, prav tako pa bo prilagodljivo. Prilagodljivost je možno doseči na dva načina: s tem, da se prilagaja namembnost pohištva, ter s tem, da ga je možno prilagoditi različnim stilom.

Raznolikost v namembnosti vas ne bo nikoli razočarala. Recimo, da kupite za otroka najprej posteljico z letvicami, na kateri pa je letvice in ograjico možno kasneje odstraniti. S tem dobite »navadno« otroško posteljo. In ko jo vaš otrok preraste, jo lahko enostavno podaljšate, tako da na sredinski del dodate še eno ploščo – saj veste, tako kot je možno po velikosti prilagajati ter raztegovati otroške rolerje. Ko postane otrok najstnik, ter zahteva francosko posteljo ali celo želi spati zgolj na »jogiju«, pa tudi ni težav – takšno posteljo lahko ponovno razdelite na pol, dodate dva para »nogic« ali kolesc, ter dobite lepo oblazinjena fotelja.

Druga možnost je, da otroku najprej res kupite zibko, nato pa prične s spanjem na postelji v obliki zofe, ki ji lahko za prva leta namestite dodatne višje stranice, da otrok med spanjem ne bi padel s postelje. Ko je čas za običajno posteljo stranice zgolj odstranite. In ker postelja v osnovi zgleda kot zofa, jo bo lahko vaša najstnica kasneje zgolj prekrila s pregrinjalom ter okrasnimi blazinami, pa bo na njej nastal prijeten kotiček za druženja s prijateljicami.

Enako velja seveda tudi za previjalne mizice – marsikateri proizvajalci danes ponujajo previjalne mize, pri katerih se kasneje zgornja plošča, namenjena previjanju, enostavno odstrani ter zamenja z ožjo, mizica pa se tako spremeni v komodo. Ali pa se nanjo namesti še večja plošča in mizica lahko postane čisto prava pisalna miza.

Prilagodljivost v stilu je najlaže doseči s tem, da je pohištvo povsem »neopredeljenega« ter nevtralnega videza. Piko na I torej naredijo detajli. Posteljo, ki ni v obliki avtomobila ali rakete, je namreč enostavno prilagajati odraščanju vašega otroka zgolj z detajli, na primer posteljnino ali dodatki, ki jih pritrdite nanjo. Soba je lahko tako enkrat v stilu dudic, drugič metuljčkov, tretjič princesk, nato pop zvezdnikov in podobno.

Barve

V vsaki sobi imate na voljo štiri stene ter strop, ki pogosto ostajajo beli in neizkoriščeni. Vendar pa si zapomnite, da nekaj barve niti slučajno ne stane toliko kot novo pohištvo. Lotite se torej barvanja.

Najbolje je, da izberete nežne pastelne tone, saj se bodo ti ujemali z različnimi stili in se jih otrok ne bo naveličal tako hitro kot živih in intenzivnih barv. Primerne so barva pistacije, nežna rumena, pa tudi klasične barve sladkorne pene. Kadar so barve nežne, lahko nanje, ne da bi morali prebarvati celo sobo, namestite vedno nove dekoracije, pa naj bodo to bordure, vzorci narisani s šablono ali posterji. Odsvetujemo vam, da stene okrasite z velikimi slikarijami, ki jih boste kasneje s težavo prebelili – v tem primeru raje položite tapete ter rišite tako pravljična bitja kot grafite na njih, še bolje pa je, da kupite tapete z že narisanimi otroškimi motivi ter jih ne položite preko cele stene, temveč zgolj tu in tam kakšen kos.

Tematike in ideje

Če je otroška soba nevtralna tako v smislu barv kot v smislu pohištva, potem je sploh ni problematično preurediti. Vse lahko opravite z drobnimi dekorativnimi predmeti ali celo predmeti, ki ste jih že nameravali zavreči.

Recimo, da bi radi sobo prilagodili svojemu dečku, ki je nadvse navdušen nad avtomobili. Kaj nimate v garaži nekaj starih pokrovov za »feltne«, ki bi jih lahko obesili nad njegovo posteljo? Kaj pa kakšne zarjavele registrske tablice?

In če je vaš otrok nadvse zaljubljen v poletje? Poceni rešitev. Na dopustu mu na kakšni stojnici kupite množico napihljivih stvari: napihljiv stol, napihljiv bazenček, v katerega bo lahko doma zmetal svoje igrače in podobno. Da vam ne bo potrebno gledati njegove razmetane postelje, mu sredi sobe enostavno postavite šotor in z njim zakrijte vzmetnico in posteljnino. Namesto foteljev mu dajte ležalnik, s stropa obesite školjke, ki ste jih na morju nabrali sami, na steno pa pritrdite loparje za badminton…
 

Več na: www.marmelina.si