Osnovno pravilo za odpravo alergenov, prahu in plesni je redno čiščenje, določitev težavnih območij in uporaba izbranih materialov.

Dnevna soba

Dnevno sobo opremite s takšnimi kosi pohištva in dekoracijo, ki jih boste lahko očistili. Oblazinjenim kosom se raje izognite. Kupite pralne zavese in senčila, ki jih boste lahko očistili. Lončnice in rože imejte zunaj. Če vaš dom napade plesen, na problematično mesto nasujte nekaj akvarijskega gramoza, ki bo zaustavil rast plesni. Če razmišljate o nakupu kamina, kupite plinskega; dim, ki se dviga ob kurjenju lesa, je namreč zelo dražljiv. Skrbite za čistočo. Revije, časopise in druge drobnarije namreč zelo pritegujejo prah.

living_room_design.jpg

Spalnica

Vsaj enkrat na teden operite posteljnino v vroči vodi, da ubijete pršice. Blazine in vzmetnice "oblecite" v protialergen material. Blazino z gosjim perjem zamenjajte s polnilom iz sintetičnega materiala. Če že morate imeti preprogo, kupite takšno z nizkimi vlakni, ki bo nase pritegovala manj prahu in drugih  alergenov. Ljubljenčkom prepovejte vstop v spalnico, še posebno v času izbruha alergije.

Kuhinja

Uporabljajte napo in odstranite ves dim od kuhanja. Redno čistite pomivalno korito, pipe in hladilnik in preprečite, da bi se začela razvijati plesen. Skrbite tudi za čistočo kuhinjskih omaric in delovnih površin. Uporabljajte dezinfekcijska sredstva. Koš za odpadke redno praznite, sicer boste imeli težave z insekti, lahko pa tudi z glodavci.

dsc02806.jpg

Kopalnica

Preverite, da ventilator v kopalnici normalno deluje. Prižgite ga vsakič, ko se prhate oziroma kopate ter tako odstranite odvečno vlago iz prostora. Odstranite morebitne tapete iz prostora in stene obložite s ploščicami ali pa jih pobarvajte z barvo, odporno proti plesni. Kad ali pršno kabino po uporabi vedno obrišite, redno pa jo očistite tudi z belilom. Zavese za pršno kabino in preproge, ki jih je napadla plesen, zavrzite.

Še nekaj nasvetov

Vsaj enkrat na teden dobro skrtačite ali umijte vaše hišne ljubljenčke. V času cvetenja zapirajte okna in prostor zračite s klimatsko napravo. Omislite si HEPA-filter, ki zrak očisti nečistoč in alergenov.  Temperaturo doma vzdržujte na okoli 21 stopinjah Celzija, vlažnost pa na 50 odstotkov. Višja temperatura in vlažnost namreč ustvarjata pogoje za razvoj pršic in plesni. Če delate zunaj, se takoj, ko delo zaključite, oprhajte. Tako po stanovanju ne boste trosili alergenov in cvetnega prahu.