Ottesjö je želel ustvariti strukturo, ki povzema videz in mobilnost živega bitja, povezanega s svojo okolico. Organski pristop podari stavbi svojevrstno estetiko, ki je v sozvočju s krajem, kjer je postavljena. Koncept enovitega prostora, ki je bil skrbno načrtovan tako, da zadosti vsem bivalnim potrebam, vzbuja občutek prostranosti in zračnosti.

hus_hisa1.jpg

Organska oblika in minimalistična oprema

Oblikovalec je navdih za ureditev bivališča črpal tudi pri nekoliko nenavadnem viru – avtomobilu. Kot pravi, so moški pogosto bolj navezani na svoj avto kot na dom, kar naj bi naznanjalo, da tesnejše vezi ustvarjamo s prostori, ki so bližje naši velikosti. Na osnovi te zamisli je dizajniral majhno, a zračno bivališče. Leseni opaž je svetel, kombiniran z belo luženim in surovim lesom. Okenska stekla od tal do stropa na obeh straneh zgradbe poskrbijo, da v notranjost dospe dovolj svetlobe.

Organska oblika bivališča je izvedena tako, da sledi obliki in mehaniki človeškega telesa. Z dvojno zaobljenimi površinami je Ottesjö podaril hiši spremenljivo obliko in prekrasen videz, ko jo gledamo iz različnih kotov. Notranjost je opremljena minimalistično le z nekaj aparati in vgrajenim pohištvom, vendar ne zaradi varčevanja s prostorom, ampak ker oblikovalec verjame, da za bivanje ne potrebujemo veliko prostora. Vsa notranjost bivališča je optimizirana tako, da kljub majhni prostornini deluje večja, kot dejansko je.

hus_hisa2.jpg

Zgrajena iz lokalno pridobljenega lesa

Hiša je zgrajena iz lokalno pridobljenega lesa, ki ga je Ottesjö izbral zaradi naravnih lastnosti, kot so trajnost, možnost predelave in kakovost, ki se bo z leti še požlahtnila. Kljub svoji lahki konstrukciji, ki jo sestavlja ukrivljen les, je stavba zelo stabilna. Stene in streha so obložene z biorazgradljivo celulozo – ojačanimi vlaknenimi ploščami, ki ne prepuščajo mokrote in vetra, drugi uporabljeni materiali pa so še lesna vlakna, reciklirani papir in sol, znana kot eko vlakno, ki je na Švedskem precej običajna. Cela struktura sloni na jekleni konstrukciji, ki je zasidrana v zemljo s številnimi klini, ki omejujejo stik med hišo in podlago.

Več fotografij te enkratne hiše na švedskem podeželju si oglejte v naši fotogaleriji.