Obhod po soseski

Ni pomembno samo, kakšna je notranjost vašega doma, tudi zunanjosti je treba posvetiti nekaj pozornosti. Da pa z njo ne boste preveč izstopali (v negativni smeri), kot je to navada veliko Slovencev, se pred odločitvijo o barvnem odtenku najprej sprehodite po vaši soseski. Predvsem bodite pozorni na barve, ki so jih izbrali lastniki hiš, ki so arhitekturno podobne vaši.

Če so vse druge hiše v soseski bele, vi pa si želite temnejše barve, posezite po vmesni niansi, s temnejšimi odtenki pa prebarvajte manjše elemente, kot so vhodna vrata ali polkna. Harmonija je sicer pomembnejša v soseskah, kjer hiše stojijo blizu skupaj, če pa niso, si lahko privoščite malce več svobode.

exterior_ptown_041.jpg

Krajina

Naslednje, kar morate upoštevati, je kraj bivanja. Če je vaša hiša obdana z gozdovi in naravo, bo v pastelnih barvah delovala, kot da je z drugega planeta. Če živite v sončnih krajih, si lahko privoščite živo barvo. Slednja lahko v  krajih z manj sonca namreč deluje nekoliko smešno. Ko si zamišljate podobo svoje hiše v novi barvi, si jo poskušajte predstavljati v vseh letnih časih. Pri odločitvi imejte v mislih tudi to, da bo barva fasade podnevi delovala veliko svetleje kot barvni vzorec, zato preverite, kakšna je barva videti na soncu, v senci in v oblačnem vremenu.

Fiksni elementi

Razmislite tudi, kaj bi radi storili s tako imenovanimi fiksnimi elementi, kot so opeka, skrilavec, kamen in beton. Želite z barvo poudariti kak poseben arhitekturni element hiše? Brez težav, zavedajte se le, da boste zaradi tega imeli nekoliko več dela.

p1270004.jpg

Streha

Pri izboru barve upoštevajte tudi barvo strehe. Pazite, da se bo ujemala z njo. Lahko pa seveda prebarvate tudi strešno kritino. Življenjska doba strehe je namreč po navadi vsaj petnajst let, barve pa le tretjina tega časa. Najbolje je, da streho prebarvate v nevtralni barvi, narejeni za strešne kritine, saj vam bo ta dopuščala več svobode pri barvi fasade.

Skladnost

Pri izboru barve fasade upoštevajte tudi velikost hiše. Je kaj, kar bi radi vizualno povečali ali pomanjšali? S svetlimi barvami boste dosegli prvo, s temnimi pa drugo. Žive barve bodo pritegovale pozornost, nevtralne pa se bodo zlile z okolico.

2199_elev.jpg

Izberite tri barve

Če je hiša opečnata ali kamnita, izberite vsaj dve barvi, če nameravate prebarvati tudi vrata, izberite še tretjo. Poudarite določene arhitekturne rešitve. Barve naj bodo med seboj komplementarne. Če ne veste, kako bi jih kombinirali med seboj, se po pomoč zatecite k strokovnjakom.

Stil hiše

Pri odločitvi o izboru barve upoštevajte tudi stil hiše. Če na primer živite v stari kmečki hiši, upoštevajte in spoštujte integriteto originalne arhitekture in fasade ne pobarvajte v kričeče rožnajte, modre ali vijolične odtenke!