Stanovanjska zadruga pomaga iskalcem novih stanovanj pri urejanju vseh potrebnih dokumentov in bančnih posojil, do katerih danes ni preprosto priti. Stanovanja so seveda na voljo tudi tistim, ki si sami lahko zagotovijo takojšen odkup.

Podjetje Eko Gradvest postopoma zaključuje poenoteno, do ljudi in okolja prijazno in energetsko varčno gradnjo naselja Moj novi dom v Gmajnici pri Komendi. Enodružinske hiše, teh je 21, so že oddane. Na voljo so še in še bodo stanovanja v večstanovanjskih objektih, ki v treh etažah (pritličje, prvo nadstropje in mansarda, ne višje!) ponujajo različne kvadrature – od 65 do 115 kvadratnih metrov. Objavljena shema naselja predstavlja končni načrtovani bivalni prostor, ki naj bi bil zaključen prihodnje leto, več podatkov pa se seveda lahko dobi z obiskom naselja (kontaktni podatki za dogovor s predstavniki podjetja so v oglasu). To je pomembno, ker naj bi dela v objektu A6, kjer bo na voljo devet stanovanj, po predvidevanjih končali konec septembra. Zainteresirani kupci lahko v tem času še uveljavijo svoje želje za izvedbo zaključnih del – podjetje lahko v tem primeru notranjo opremo kupi po nižji davčni stopnji, kot jo mora sicer plačati kupec kot fizična oseba. Do konca leta sta v načrtih tudi dokončanje objekta A7 (po že opisanih načelih) in ureditev okolice zgornjega (severnega) dela naselja.

V tem delu ima posebno mesto objekt A5, ki je namenjen zahtevnejšim kupcem. Čeprav so prav vsi objekti, kar zadeva izolacijo fasade, ostrešja, izolativnega stavbnega pohištva s posebno špaletno vgradnjo in geografsko lego vzhod-zahod, ki maksimalno izrablja osončenje, energetsko varčni , pa je objekt A5 poseben v tem, da zadovoljuje vse standarde nizkoenergijskih hiš. Ker je v njem tudi dvigalo, so vsa stanovanja tako rekoč enakovredna. Stopnišče ni več ovira, 15 kvadratnih metrov velike terase v dupleks stanovanjih pa ponujajo podobno udobje kot atriji v pritličju, saj se dnevna soba lahko podaljša v atrij ali teraso, ko to dopuščajo razmere.

Poleg objekta bo tudi pokrito parkirišče. Vseh šest stanovanj je prezračevano z rekuperacijo, osnovni vir ogrevanja pa je toplotna črpalka zrak–voda. Za rezanje špic, kot v gradbeništvu rečejo ekstremnim vremenskim razmeram, predvsem ob večdnevnih ekstremno nizkih temperaturah, je v rezervi še kondenzacijski kotel na zemeljski plin, ki je osnovni vir ogrevanja celotnega naselja. Vse to ustreza tudi zahtevam Eko sklada, pri katerem lahko kupci teh stanovanj kandidirajo tudi za del nepovratnih sredstev.

Vsa stanovanja so seveda na voljo za odkup takoj in so ob prevzemu prosta vseh bremen. Kdor pa si tega ne more privoščiti, temu je lahko v pomoč v uvodu omenjena stanovanjska zadruga. Ta lahko za znanega kupca, ki se včlani z 10-odstotnim pologom vrednosti stanovanja, prenese nepremičnino v svoj sklad, mu pomaga urejati vse pomembne dokumente in potrebna posojila, pri tem pa mu omogoča, da postane lastnik v trenutku podpisa pogodbe pri notarju. Če kupec potrebuje bančno posojilo, banka vpiše hipoteko do izplačila zadnjega obroka. Zadruga bo v svoj sklad vključevala znane kupce in jim s pomočjo bank omogočala nakup z odloženim obročnim odplačevanjem znanega objekta. Poseben račun bo odprt pri podporni banki, zadruga pa bo pri tem le neprofitni posrednik za pomoč pri urejanju potrebnih postopkov. Dodatni stroški so le z urejanjem pogodbenega razmerja.

Stanovalce naselja bo prav gotovo razveselila tudi informacija, da bo Eko Gradvest predvidoma konec junija v dogovoru z občino začel graditi krožišče na razcepu ceste, ki pelje proti Podborštu. Do vhoda v novo naselje bo zgrajen pločnik, kar bo pomembno prispevalo k prometni varnosti, še zlasti pešcev. To sicer ni bila njegova zaveza, a s tem bo ugodil stanovalcem, ki si želijo varnega dostopa do naselja, v njem pa čim več zelenih površin.