Ergonomska lega

Tistim, ki vas zanima, ali je bolje izbrati jedro ležišča iz pene, lateksa, jedro z vzmetmi ali vodno ležišče, naj povemo, da danes ne velja več, da je najboljše mehko ležišče in prav tako tudi pretrdo ležišče ne ustreza hrbtenici. Strokovnjaki se strinjajo, da je zdravo ležišče tisto, ki omogoča telesu ergonomsko lego, kar pomeni, da mora hrbtenica med spanjem ohraniti svojo naravno krivuljo. Z vidika ergonomije so ključni sproščen položaj telesa, nenapeta hrbtenica, dobra prekrvitev ter učinkovito hlajenje in ogrevanje.

Izberite kakovost

Vsi zgoraj omenjeni materiali vzmetnice, če so visokokakovostni in prvovrstno obdelani, v vsakem položaju zagotavljajo enakomerno porazdelitev pritiska, imajo dolgo življenjsko dobo in se dobro obnesejo. Lateks pridobivajo iz soka drevesa kavčukovca in je cenjen predvsem zato, ker je naravnega izvora, je prijeten na otip ter deluje antibakterijsko in antistatično. Slabost ležišč iz lateksa pa je njihova teža, poleg tega pa zaradi gostote materiala tudi slabše vpijajo vlago. Pri izbiri debeline jedra bodite pozorni na svojo težo in upoštevajte, da večja debelina pomeni trše ležišče.

Sodobna ležišča iz pene so zelo kakovostna in podobna tistim iz lateksa, še zlasti izvedbe iz višjega kakovostnega razreda. Njihova največja pomanjkljivost je nenaravna struktura materiala. Najbolj znana je danes spominska pena, ki kupc prevzame z izjemno elastičnostjo. Ta se razvije pod vplivom toplote telesa, ki material zmehča in ga prilagodi pritisku telesa.

Ne pozabite na primerno blazino

Med posteljnimi jedri, v katera so vgrajene kovinske vzmeti, so najboljša tiste, pri katerih so vzmeti v posebnih žepkih. Takšne vzmeti omogočajo veliko točkovno prožnost posteljnih jeder, ki so zelo zračna in imajo dolgo življenjsko dobo. Težava teh ležišč pa se skriva predvsem v teži jedra. Jedro je po prožnosti primerljivo z jedri iz lateksa, zaradi točkovne podpore pa vsaka vzmet deluje zase. Te vzmetnice so zelo primerne za težje ljudi.

Ko govorimo o materialih vzmetnice, je pomembno opozoriti tudi na to, da kombinacija posteljnega dna ter jedra ponudi končnemu potrošniku najboljšo rešitev. Posteljno dno je pomembno tudi pri ugodnih razmerah vlage in toplote ležišča ter posledično pri spalnem ugodju. Pomembno je namreč, da ostane prostor pod posteljo zračen. Pri tem ne pozabite tudi na izbor blazine, ki prav tako pomembno vpliva na položaj telesa med ležanjem.

Vodna ležišča

Če so bila še pred dvema desetletjema vodna ležišča luksuz, ki si ga večina ni mogla privoščiti, se je danes njihova ponudba zelo razširila in nič nenavadnega ne bo, če si v svojem templju počitka omislite vodno posteljo. Mnogi jo izberejo zato, ker daje telesu odlično podporo in nima motečih točkovnih obremenitev, ker je lahko v mrzlih zimskih dneh ogrevana, kar prinaša dodatno ugodje in ker je zelo higienska. Ne glede na to, za kakšno ležišče se odločite, pa je pomembno, kako se odpravite k počitku. Še tako dobro ležišče ne bo zmoglo odgnati vseh skrbi, ki se pred spanjem tako rade prikradejo v naše misli. Predlagamo vam, da vzamete ritual spanja resno in se nanj pripravite. Že ob zavesti, da je to čas za odklop od vsakodnevnih skrbi, so možnosti za boljši počitek večje. Poskusite se ogniti gledanju televizije tik pred spanjem in aktivnostim, ki vam dvigujejo pulz. Umirite se, če pa vam v zavest silijo opravila za naslednji dan, si jih zapišite, mirno pozabite nanje in nežno zaspite.