Kuhalna plošča

Približno štirideset odstotkov požarov se začne v kuhinji, pri čemer je prav kuhalna plošča najpogostejši krivec. Nevarnosti požara se lahko izognete tako, da gorilnika v uporabi nikoli ne puščate brez nadzora, poleg tega pa vnetljive snovi, kot so papirnate brisače ali podstavki za posodo, postavite daleč stran od kuhalne površine.

nevarna_obm_stedilnik1.jpg

Detektorji dima

Prazne baterije v detektorjih dima so lahko povod za motnje v delovanju detektorjev, kar vam lahko prepreči, da bi morebiten požar pravočasno opazili in pogasili. Zato je priporočljivo, da baterije zamenjate vsaj enkrat letno ter zamenjate modele, ki so starejši od deset let.

Žlebovi

Zamašeni žlebovi povzročijo, da voda teče mimo ter zamaka temelje hiše, kar lahko vodi do zamakanja kleti. Temu se lahko izognete tako, da vsako pomlad in jesen temeljito očistite iz žlebov liste in druge odpadke.

nevarna_obm_cevi.jpg

Cevi

Že tridecimetrska razpoka, ki nastane zaradi zamrznitve cevi, lahko povzroči uhajanje več kot devetsto litrov vode dnevno. To lahko preprečite tako, da izpostavljene cevi izolirate s peno. Pred zimo izključite vodo na prostem ter odprite pipe, da zmanjšate pritisk v notranjosti cevi.

Napeljava

Poškodovani kabli lahko povzročijo kratek stik ter izbruh požara. Bodite pozorni na nekatere opozorilne znake, kot so pogosto pregorele varovalke, migotajoče luči ter mravljinčenje, ki vas spremlja, ko se dotaknete stikala ali naprave. Zamenjajte stara varnostna stikala z AFCI-tokovnimi stikali, ki prekinejo električni tok, če zaznajo nevarnost. Če je napeljava starejša od štirideset let, razmislite, da bi jo zamenjali.

Pralni stroj

Če poči cev, ki dovaja vodo v pralni stroj, bosta kopalnica ali pralnica najbrž v trenutku poplavljeni, zato zamenjajte gumijaste cevi z jeklenimi ter redno preverjajte vse priključke in iščite morebitne sledi puščanja.

nevarna_obm_kamin.jpg

Kamin

Nabiranje kreozota povzroči največ požarov v dimnikih, prav tako pa lahko pobegle iskre iz ognjišča vnamejo preproge ali pohištvo. Temu se lahko izognete tako, da enkrat letno daste profesionalno očistiti dimnik. Poskrbite za to, da bo zaslon vedno, kadar uporabljate kamin, zaprt.