Zaradi vnaprej določenih dejavnikov, kot so lega oken in vrat, ogrevalna telesa, potek instalacijskih vertikal, priključkov in dimnikov ali razpored in lega prostorov, je pohištvo včasih težko ali nemogoče razporediti tako, da bi bilo čim bolj uporabno. Zato bodite pred nakupom stanovanja ali hiše obvezno pozorni na te elemente, ki bistveno določajo kakovost bivanja. Enostavna pravila, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju, vam bodo pomagala, da bo pohištvo s čim boljšo razporeditvijo res služilo svojemu namenu, hkrati pa bo povečalo estetsko vrednost vašega bivalnega prostora.

Funkcionalna in lepa predsoba

Vhodni prostor je opremljen s pohištvenimi elementi za odlaganje oblačil, obutve, torb, dežnikov in vseh drugih predmetov, s katerimi bi lahko umazali stanovanje. Predsobno pohištvo naj bo postavljeno v neposredni bližini vhodnih vrat, zato da preprečite vnos umazanije v druge prostore. Ne pozabite na element za odlaganje mokrih dežnikov (samostojen ali kot del garderobne stene), da v predsobi ne puščajo lužic. Pohištvo naj bo, če je le mogoče, skladno med seboj, saj z enakim materialom, barvo in stilom podari temu najpogosteje majhnemu prostoru lepši videz, pa še bolj funkcionalno je od kakih starih elementov, ki ste jih morda podedovali od staršev.

living_room_1.jpg

Preprosto dostopna sedežna garnitura

Za dnevno sobo, ki je po navadi večfunkcionalna in pogosto povezana s kuhinjo ali jedilnico, veljajo posebne zakonitosti pri opremljanju, ki povečajo uporabnost vseh povezanih prostorov. Sedežna garnitura bi morala biti postavljena tako, da je enostavno dostopna, razpored elementov pa tak, da jih je mogoče zlahka premikati, še posebno, če služijo več namenom, veliko lažje pa je tudi čiščenje in vzdrževanje prostora. Priporočamo vam, da kavč ali sedežno garnituro postavite tako, da lahko skozi okno ali balkonska vrata vidite ven. Ne pozabite na dobro naravno in umetno svetlobo, ki je v dnevni sobi obvezna. Televizorja ne postavite nasproti oknu, ker vas bo motilo bleščanje. Pozor! Najmanjša priporočljiva oddaljenost sprejemnika od kavča znaša šest do sedem dolžin diagonale zaslona.

Dovolj prostora za jedilno mizo in stole

Jedilnica je v sodobnih stanovanjih pogosto povezana z dnevno sobo ali kuhinjo. Mizo in stole v njej postavite tako, da je dostop do vsakega mesta za sedenje enostaven, s čimer si olajšate tako postrežbo kot čiščenje. Prostor za postavitev mize s šestimi stoli naj znaša približno 3,2 krat 3,4 metra, kar vam omogoči preprosto postavitev tako pravokotne, okrogle ali elipsaste mize, stole pa je mogoče od nje odmakniti dovolj, da lahko nanje sedete brez težav. Če ožjo stranico mizo prislonite ob zid, potrebujete za šest oseb prostor, velik približno 3 krat 2,4 metra.

kitchen_triangle.jpg

Delovni trikotnik v kuhinji

Če kuhinja ni funkcionalno urejena, boste v njej »tekali« sem in tja več, kot bi bilo treba. To je namreč prostor, ki zahteva izrazito praktičnost in uporabnost, tako da lažje in hitreje opravljate gospodinjska opravila ter ga hitreje in enostavneje čistite. Elementi in aparati bi morali biti v kuhinji razporejeni tako, da ustvarijo tako imenovan delovni trikotnik, ki združuje štedilnik, pomivalno korito in delovni pult. Ena od pomembnih zahtev pri urejanju kuhinje je dovolj velika delovna površina – bodisi v sestavu kuhinjskih elementov bodisi kot ločen pult (kuhinjski otok). Najmanjši priporočljiv razmik med elementi, postavljenimi ob nasprotnih straneh zidu, znaša 90 do 100 centimetrov.

Omejitve zaradi kopalniških napeljav

V kopalnici smo zaradi že napeljanih instalacij in sanitarnih elementov pogosto omejeni, če si želimo drugačno postavitev opreme. Prostor bi moral biti urejen tako, da omogoči prost dostop do umivalnika, straniščne školjke, prhe ali kadi ter pralnega stroja. Tudi najmanjše kopalnice je mogoče opremiti tako, da zadostijo vsem družinskim potrebam v tem intimnem prostoru. S kopalniškimi elementi primernih dimenzij (manjši umivalnik, prha namesto kadi, ožji pralni stroj) prostor v skladu z možnostmi uredimo funkcionalno in ga ne zatrpamo. Ker je kopalnica običajno najmanjši prostor v stanovanju, je zadnje čase na prodaj tudi večnamenska kopalniška oprema, na primer umivalnik, podaljšan v stranišče.

bedroom_bed.jpg

Pravilna postavitev postelje v spalnici

Najpomembnejšo vlogo v spalnici ima poleg omar, ki jih je najbolje postaviti ob najdaljšo prosto steno, postelja. Stran neba, kamor je obrnjena, vir naravne svetlobe ter položaj grelnega telesa močno vplivajo na kakovost nočnega počitka. Naj gre za otroško ali zakonsko posteljo, so pravila enaka: zaželeno je, da je vzglavje obrnjeno proti severu. Izogibajte se položaju postelje neposredno ob oknu ali radiatorju, saj so temperaturne razlike občutne in lahko motijo spanec. Če je le mogoče, postelje ne postavite nasproti okna, ker vas lahko moti jutranja svetloba; raje jo obrnite tako, da bo vzporedna z oknom. Spalnice ne zatrpajte s preveč pohištva, tudi če jo uporabljate za druge namene, ne le za spanje, da v njej nimate občutka utesnjenosti.

Pisalna miza za šolarja

V otroški sobi je treba pozornost poleg pravilne postavitve postelje, omar in polic, ki zavzemajo prostor ob zidovih ter osvobodijo osrednji del prostora za otroško igro, posvetiti pisalni mizi. Ker šolarji ob njej veliko presedijo, ko se učijo ali delajo z računalnikom, je zelo pomembno, da svetloba pada nanjo s sprednje ali z leve strani (za levičarje z desne). Miza naj bo postavljena tako, da omogoči vizualni stik z vhodnimi vrati. Pisarniški stol naj bo kakovostne izdelave, ergonomsko oblikovan in po možnosti na kolescih, da si otrok ne kvari lepe drže.