Radiatorji prenašajo toploto v prostor s sevanjem in konvekcijo. Sestavljajo jih ena ali več ogrevalnih plošč z votlim centralnim telesom, v katerem sta bodisi vroča voda bodisi nizkotlačna para. Takšne radiatorje uporabljamo v centralnih ogrevalnih sistemih, medtem ko za posamezne radiatorje v lokalnih sistemih ogrevanja uporabljamo tiste s povprečnim presekom, ki jih ogrevajo električni grelniki.

radiator2.jpg

Rebrasti, ploščati, cevni ...

Radiatorje delimo v dve osnovni skupini glede na material, iz katerega so narejeni (jekleni, aluminijasti, litoželezni …), ter glede na izvedbo plošče (cevni, ploščati, členasti …). Členasti ali rebrasti radiatorji so sestavljeni iz med seboj povezanih členov, katerih število je odvisno od toplotnih potreb prostora. Ploščate radiatorje sestavljajo ravne in gladke plošče, lahko v več vrstah, na katerih so konvekcijske lamele za izboljšanje toplotnega učinka.

Prednost ploščatih radiatorjev je, da so ožji in lepši od členastih, katerih končna obdelava deluje bolj grobo (cevi in ventil so skriti), poleg tega jih je lažje čistiti. Cevni radiatori so sestavljeni iz več navpično ali vodoravno postavljenih povezanih cevi. Takšen tip radiatorja se je uveljavil zlasti v kopalnicah, saj je zelo praktičen za sušenje brisač ali oblačil. Cevne radiatorje dobimo v različnih velikostih, oblikah in barvah, tako da se brez težav vključijo v vsako kopalnico.

radiator3.jpg

Na mestih, kjer uhaja toplota

Radiatorje praviloma namestimo pod okni ali ob steklenih zidovih, saj so to najbolj občutljiva mesta, od koder uhaja toplota. Včasih je zaradi posebnih okoliščin in tlorisa prostora težko zadostiti temu pravilu – v takem primeru radiator postavite čim bližje »kritičnemu« mestu. Velikost radiatorja določimo z izračunom, ki upošteva vse parametre prostora, kot so debelina zidov, vrsta fasade, velikost in izvedba vrat in oken ter temperatura, ki jo želimo doseči.

Pred začetkom ogrevalne sezone je treba radiatorje odzračiti s posebnim ključem ter iz njih izpustiti zrak, ki ovira njihovo pravilno delovanje. Zraku v sistemu se je mogoče uspešno izogniti s pravilno namestitvijo radiatorjev, in sicer tako, da padec radiatorja glede na mesto dovoda tople vode znaša od 1 do 3 odstotke. Radiatorje, ki jih ne uporabljamo redno, nastavimo na minimalno temperaturo, da voda v ceveh ne zmrzne in da ne bi počili.

radiator4.jpg

Še nekaj besed o čiščenju

Za čiščenje prahu z rebrastih radiatorjev je najbolje uporabiti posebej za to namenjene ščetke, zunanje površine rebrastih, ploščatih in cevnih radiatorjev pa vzdržujemo z blagimi čistilnimi sredstvi, ki ne poškodujejo njihove površine. Če so radiatorji izdelani iz posebnih materialov, ki zahtevajo posebno vzdrževanje (običajno so to dekorativni radiatorji), se pozanimajte, kakšna sredstva lahko uporabljate, da jih ne poškodujete. Če so radiatorji pravilno izbrani, nameščeni in vzdrževani, s svojo tiho navzočnostjo šarmantno krasijo dom v hladnih dneh.