Razmišljate o zavesah, pa ne veste, kakšne bi se najbolj podale k opremi prostora? Berite naprej.

Kratke zavese

Kratke zavese poskrbijo za veliko spremembo. V prostor namreč vnesejo mehkobo, barvo in vzorce. Preproste kratke zavese lahko obesimo samo na palico. Takšne zavese se najbolje podajo v družinske prostore, kot so kuhinja, zajtrkovalnica in kopalnica. Če prostor ne potrebuje zasebnosti, lahko obesite samo kratke zavese, drugače pa okna zastrite še z drugim neprosojnim materialom, lahko pa tudi s polkni ali roletami.

lrgscalechickens_curtains.jpg

Bolj formalen videz dajejo nagubane kratke zavese kot dodatek dolgim, ki se odlično podajo v jedilnico, dnevno sobo ali spalnico. Namestite jih na nosilce in obesite pod strop. Kupite prtičke, pregrinjalo ali prt v enaki barvi ali vzorcu, kot so zavese, in jih povežite z opremo sobe.

Zvitek

Včasih je že samo trak blaga dovolj za drugačen videz prostora. Obesite ga lahko okoli dekorativne palice ali pa ga ovijete okoli okenskih robov. Zvitki iz luksuznih tkanin so izvrstni za formalno opremljene prostore, bombažni pa se čudovito podajo v vikend na podeželju. Lepota teh zaves je ravno v njihovi preprostosti, zato ne potrebujejo dodatkov. Priporočljive so za uporabo v prostorih, kjer zasebnost ni prioriteta.

Balonaste zavese

Balonaste zavese v prostor vnesejo romantiko. Razkošna tkanina poskrbi za dramatičen videz. Zaradi velike količine blaga se zna zgoditi, da se bodo večji vzorci v njej izgubili, zato raje kupite enobarvne zavese ali takšne z majhnimi vzorci. Z balonastimi zavesami tudi ne pretiravajte. V tem primeru je manj več.

Privezane zavese

Privezane zavese so zelo preproste. Obešene so na palico ali nosilec, njihov spodnji del pa je z blagom zavezan z zgornjim. Ker jih je treba ročno odvezovati in zavezovati, so takšne zavese bolj dekorativne kot funkcionalne. Odvezane uporabite za prostore, v katerih želite z zavesami kaj zakriti, zavezane pa tam, kjer ne potrebujete zasebnosti. Pri zavezanih zavesah se vidi precej  tkanine, zato si lahko privoščimo velike vzorce. Pazite le, da so ti dobro vidni tudi v zavezani različici.

Nagubani pano

Nagubani pano je odlična rešitev, če želite sobi vdihniti nekaj luksuznega pridiha brez ogromne količine blaga. Spuščeni pano prekrije celo okno in poskrbi za zasebnost, dvignjen pa zahvaljujoč kaskadam daje videz urejenosti. Dvigamo in spuščamo ga s potegom vrvice ob strani. Nagubani pano lahko namestimo bodisi zunaj bodisi znotraj okenskega okvirja. Po navadi ga uporabljamo samega ali pa v kombinaciji s kratkimi ali stranskimi zavesami. Pristaja povsod, raven formalnosti pa je odvisna od izbire blaga. Pazite le, da se lepo zlaga.

romans_1.jpg

Karnise

Karnise so po navadi narejene iz vezanih plošč. Pritrjene so z lesenimi vijaki, prebarvane ali prekrite s tapeto ali tkanino. Namestimo jih na steno nad okno. Enako kot kratke zavese lahko stojijo samostojno ali pa v kombinaciji z drugimi senčili. Ker je karnisa v večini primerov narejena iz lesa, se k njej najbolje podajo mehke tkanine, ki ublažijo njene ostre robove. Karnise so izvrstna rešitev za dolgočasne prostore brez posebnih arhitekturnih rešitev. Z njimi lahko zakrijemo tudi nepravilnosti pri izdelavi oken.

Palica

Palica je najenostavnejši način za pritrjevanje zaves. Skozi luknjo v blagu zaveso namreč enostavno speljemo skozi palico. To po navadi namestimo na nosilec, pritrjen na steno. Ker zavese običajno precej na tesno objemajo palico, zavese težje premikamo sem ter tja. Zato ta rešitev pride v poštev predvsem tam, kjer želimo, da so zavese ves čas spuščene ali pa ob strani dvignjene z dekorativnimi trakovi. Zavese lahko na palico obesimo tudi z obroči, s čimer postanejo veliko bolj premične. Obroči so lahko tudi zelo atraktivnih oblik in barv. Če želite poudariti zanimivo arhitekturno rešitev na stropu ali na okenskem okviru, potem kupite takšne, ki bodo pritegovali poglede.

curtains_design_1.jpg

Gubanje

Zgornji del zaves je lahko različno naguban. Izberite takšne gube, ki najbolj ustrezajo vašim potrebam in željam. Upoštevajte, da bolj nagubana zavesa bolj zakrije okno, zato ne izberite pretežkih materialov.