Iz spalnice odstranite vse, česar ne potrebujete

Razglejte se po prostoru. Vse predmete, ki jih v spalnici ne potrebujete, odstranite. Če ne vidite vsaj pol metra talne obloge, preselite kak kos pohištva v drug prostor. Če pa ga v resnici sploh ne potrebujete, ga prodajte ali podarite. Velikanske omare zamenjajte z novimi, bolj funkcionalnimi z drsnimi vrati. Z nočnih omaric, miz in drugih površin odstranite vse nepotrebno. Ko vstopimo v sobo, si namreč želite biti zadovoljni z videnim, kar boste najlažje dosegli z minimalizmom in čistimi linijami.

small_bedroom_ideas_sb04.jpg

Pohištvo

Kupovanje pohištva je še posebno zagatno, če niti sami ne veste, kaj točno iščete. Izmerite prostor, ki bi vam ga zavzelo pohištvo. Izberite omare ravnih linij, saj bodo  zavzele manj prostora. Soba, zapolnjena z omarami, namreč deluje zaprto, prazne stene pa vam omogočajo nekaj več umetniške svobode, poleg tega pa vizualno odpirajo prostor.

Kupite pohištvo, ki je usklajeno z dimenzijami spalnice. Velika omara v majhni sobi je recept za slab spanec. Izberite raje dva ali tri kose pohištva, ki jih zares potrebujete in jih razporedite po sobi. Ne kupujte večnamenskih regalov, na katerih so tako televizor kot otroške igrače, knjige in kozmetika. Več funkcij ima pohištvo, večje je videti. Oblačila, ki ležijo na postelji ali so razmetana po sobi, obesite na obešalnike na steni ali vratih.

Kreativnost

Kreativnost je v tem primeru zelo pomembna komponenta. Če so omare manjše, vanje ne boste mogli spraviti toliko stvari kot prej. Višek odložite v košare in plastične škatle in jih pospravite pod posteljo ali na vrh omare. Na voljo so v različnih barvah, oblikah in so razmeroma poceni. Zelo primerne so za shranjevanje sezonskih oblačil, posteljnine in otroških igrač. Pod posteljo dajte stvari, ki jih večkrat potrebujete, denimo posteljnino ali otroške igrače, saj je to mesto dostopnejše od vrha omar, ali pa kupite posteljo s predalnikom. Če je ob vznožju postelje dovolj prostora, tja postavite skrinjo. Napolnite jo s knjigami, časopisi ali drugimi stvarmi, ki ležijo po sobi. Uporabite domišljijo in stvari shranite na mesta, ki niso takoj opazna.

yellow_kids_room.jpg

Kotiček za branje

Spalnico pogosto dojemamo kot prostor, v katerem spimo in se preoblačimo. Napačno. V spalnico postavite manjši stol ali vrečo za sedenje in svetilko ter si ustvarite svoj kotiček za branje. Na prosto steno namestite dve do tri police in nanje položite knjige (nikar ne kupujte omarice). Police lahko namestite tudi na steno nad posteljo. Tako boste imeli knjige pri roki, če radi berete pred spanjem, a nimate prostora za nočno omarico. V tem primeru kupite svetilko, ki jo namestite na steno, saj je bolj praktična. Če boste imeli takšen kreativni kotiček v svoji spalnici, boste v njej hoteli preživeti več časa.

Barve

Temne barve v majhnem prostoru ne pridejo v poštev, saj se boste počutili kot v zaporu. Če jih imate zelo radi, v teh tonih kupite posteljnino, stene in strop pa prebarvajte s svetlimi barvami, ki  vizualno odprejo prostor. Na okna namestite prosojne zavese in v sobo vnesite čim več svetlobe. Tudi vaše razpoloženje bo v svetlejši sobi veliko boljše.

Strop

Strop daje prostoru peto dimenzijo, na kar pa vse preradi pozabljamo. Nalepite nanj zvezdice in luno, ki se svetijo v temi ali pa kak drug vam še posebno ljub motiv. Različne vzorce lahko narišete tudi s šablonami, a pri tem nikar ne pretiravajte. Če so stene oblepljene s tapetami, strop prebarvajte z nežno barvo, ki je zastopana na njih. Če ste bolj tradicionalni, ga prepleskajte v svetlem odtenku. Ta prostor namreč vizualno poveča. Lahko kupite tudi zvončke in jih obesite nad posteljo ali okno, če želite, da vas ob vstopu v prostor pozdravi njihov zvok.

Ogledalo

Ogledala so zelo uporabna - ne samo zato, da preverite svoj videz pred odhodom, ampak tudi, ker vizualno povečujejo prostor in ga dodatno osvetljujejo. Postavite ga nasproti okna, če to ni izvedljivo, pa se poigrajte z njegovo obliko. Zraven zabijte v steno še nekaj žebljev, jih prebarvajte in nanje obesite ogrlice, prstane, rokavice, rute ali kravate. Tako boste ustvariti svoj lepotilni kotiček.

lea606940rs2.jpg

Televizor

Odločitev o televizorju v spalnici je osebna odločitev. Če se odločite zanj, je najbolje, da ga namestite na steno, da vam ne zavzame vsega prostora na omarici. Če ste pristaš poslušanja radia, izberite model z močnimi, a majhnimi in tankimi zvočniki, in takšnega, ki ga lahko povežete z glasbenim  predvajalnikom.

Osrednja točka

Poskrbite za osrednjo točko v prostoru. Poudarite prednosti spalnice in nanje preusmerite vso pozornost. Če vam oprema sobe ni všeč, imate pa posebno umetnino, jo obesite na steno nad posteljo. Tako boste poglede pritegnili nanjo. Na nočno omarico postavite vazo s cvetjem, si omislite  posteljnino s kričečim vzorcem ali pa eno steno spalnice prelepite s tapetami ali  jo okrasite z zidnimi nalepkami.