Adamsova je želela ustvariti prostor, kjer bi bila oblačila in dodatki zakonskega para shranjeni čim bolje, hkrati pa bi lastnik v njej lahko razstavil svojo kolekcijo Ferrarijeve opreme in dragih superg. Večina nas lahko o takšnih zbirkah le sanja, toda vsakdo ima zbirateljske predmete, ki bi jih lahko na primeren način razstavil v garderobni sobi, če si jo seveda lahko privošči.

la_closet2.JPG

Garderobna soba kot prestižni butik

Čeprav je garderoba, ki jo je uredila oblikovalka, velika dobrih 20 kvadratnih metrov, kar je skoraj enako manjši garsonjeri, se lahko iz te garderobne fantazije tudi kaj naučimo. Pogled v garderobo pokaže pomembno filozofijo, ki jo Adamsova uporablja pri dizajniranju garderobnih sob: pretvarjajte se, da je vaša omara butik in jo tako tudi uporabljajte. Urejena naj bo torej tako, da z veseljem vstopite vanjo ter na urejenih ter dobro osvetljenih obešalnikih in policah poiščete oblačila in dodatke.

Garderobna soba za filmskega strokovnjaka (in njegovo soprogo) je sestavljena iz omaric iz lesa wenge z odpiranjem na dotik, aluminijastih predalov, širokih polic in posebej za naročnika izdelanih palic za obešanje oblačil v obliki črke U. Nekateri izmed elementov, ki jih notranja oblikovalka rada uporablja, so osvetljene obešalne palice, kotna obešala, police v obliki črke S in izvlečni obešalniki. Tako je dostop do oblačil veliko lažji, pa tudi pregled nad njimi je neprimerno boljši.

la_closet3.jpg

Dobra razsvetljava in prostorčki za različne dejavnosti

Pomembno je poustvariti naravno svetlobo, pravi Adamsova, ki priporoča v garderobi kombinacijo stropne svetilke ali lestenca in LED-svetilk za notranjost omar in polic, po možnosti z uravnavanjem jakosti svetlobe. Tako lahko ustvarite razpoloženjsko svetlobo ali pa močneje osvetlite le tisti del garderobe, kjer izbirate oblačila – razlika med črno in mornarsko modro barvo, ki jo v temnejšem prostoru težko zaznamo, je denimo takoj vidna.

Adamsova v garderobo rada vključi tudi »vmesne« prostore za različne dejavnosti, na primer likanje, oblačenje ali celo počitek. Sanjska garderoba je vaše svetišče, pravi, in če imate dovolj prostora, se naj oblačenje ali ličenje spremeni v prijeten ritual in ne vsakdanjo rutino. Vsem tistim, ki se morajo zadovoljiti le z garderobno omaro ali celo samo garderobnim drogom, pa svetuje, naj uporabijo razdelilnike za predale (z njimi naredimo red med nogavicami, perilom …), škatle ali košarice, obešalnike za pasove in kravate, predale za čevlje in table za obešanje nakita.

la_closet4.jpg

Oblačila, ki jih ne nosite, podarite

Če vaša omara kar kipi od oblačil, ki jih redko ali nikoli ne nosite, jih raje podarite, kot da vam zavzemajo dragoceni prostor, še poudarja oblikovalka. Raje manj oblačil in tista lepo urejena kot velika oblačilna zmeda v pretesni omari.

Devet nasvetov za sanjsko garderobno sobo Lise Adams si lahko preberete in ogledate v naši fotogaleriji.