Letos dograjena Vojvodska hiša, kot se imenuje (Dutchess House), bo lastnikoma najprej služila kot vikend, kamor se bosta lahko zatekla iz mestnega stanovanja, kasneje pa bo lahko postala glavni družinski dom. Arhitekti so dobili nalogo, da poleg glavne stavbe načrtujejo še ločeno hišico za goste, kjer bi lahko prespali starši para, ko pridejo na obisk, ali pa bi jo dajali v najem turistom, s čimer bi pomagali pokriti stroške gradnje. Hiša naj bi bila tudi odprta proti čudoviti naravi, ki jo obdaja, hkrati pa zaščitena v tistih obdobjih, ko ne bi bila obljudena.

dutchess1.jpg

Načrtovana trajnostno in energijsko učinkovito

Arhitekti so posebno pozornost posvetili legi hiše, kakovosti in smeri svetlobe ter združitvi notranjih in zunanjih prostorov. Podeželski dom je načrtovan trajnostno ter energijsko učinkovito, vendar to ni okrnilo njegovega dizajna in estetike. Hiša je bila zgrajena z naravi prijaznimi in varčnimi materiali, fasada pa je odeta v odsevne aluminijaste ploščice in plošče iz trajnostno pridobljenega lesa.

Nadstrešnice nad velikimi steklenimi stenskimi površinami poskrbijo za zaščito pred premočnim soncem. Sistem za ogrevanje sanitarne vode »na zahtevo« preprečuje izgubo energijo, ko v hiši ni nikogar, ter jo ogreva (ali hladi) s pomočjo talnega ogrevanja. K še večji energijski učinkovitosti prispevajo varčne vodne armature in toaletni splakovalniki, LED-razsvetljava ter visokoučinkoviti gospodinjski aparati.

dutchess2.jpg

Čudovit razgled na okoliško naravo

Kljub temu, da je rezidenca moderna in trajna, ponuja zelo topel občutek, v njej pa je prijetno bivati. Naravno okolje je velika prednost tega podeželskega doma, ki ponuja čudovit razgled iz prav vsakega prostora. Tudi fasadni opaž iz aluminija služi za to, da poudarja barvite odtenke narave v različnih obdobjih dneva in v vseh letnih časih, kar daje hiši še poseben čar.

Več fotografij te energijsko varčne in prijetne podeželske rezidence oglejte v naši fotogaleriji.